Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Uitgave 4/2014

Geron 4/2014

Actief zorgend burgerschap van kwetsbare ouderen in het verpleeghuis

Zorg voor elkaar

Tijdschrift:
Geron > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Anne Toebes, Jan S. Jukema
Belangrijke opmerkingen
Over de auteurs
Anne Toebes is afgestudeerd aan de opleiding Toegepaste Gerontologie, Hogeschool Windesheim, Zwolle. Zij is op dit moment opzoek naar een uitdagende job.
Jan S. Jukema is werkzaam bij Hogeschool Windesheim, Zwolle. Hij is daar als associate lector verbonden aan het lectoraat Innoveren in de ouderenzorg en is tevens interim hoofd van de opleiding Toegepaste Gerontologie.

Samenvatting

De overheid roept haar burgers op tot actief burgerschap in de vorm van zorg voor kwetsbare ouderen (van de Maat & Veldhuysen, 2011). Opvallend is dat deze oproep niet lijkt te gelden voor de kwetsbare ouderen zelf. Dit lijkt samen te hangen met de overtuiging dat actief burgerschap en kwetsbaarheid onverenigbaar zijn. Op grond van een kleinschalig, verkennend kwalitatief onderzoek onder kwetsbare verpleeghuisbewoners pleiten wij voor een genuanceerder beeld. Namelijk dat ook deze burgers zich verantwoordelijk voelen en bereid zijn tot zorg voor elkaar.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Gerōn

Gerōn is een tijdschrift over ouder worden in de moderne samenleving, met informatie en opinies uit beleid, praktijk en wetenschap.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Geron 4/2014 Naar de uitgave

Gesignaleerd

Ik ben niet kwijt