Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-05-2019 | Analyse

Acceptatie van vaccinatie in de reformatorische gezindte

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg
Auteur:
W. L. M. Ruijs

Samenvatting

Ondanks de hoge vaccinatiegraad in Nederland was er in 2013/2014 een mazelenepidemie, met naar schatting 30.000 patiënten. Het merendeel betrof ongevaccineerde kinderen uit de reformatorische gezindte, een protestantse groepering die bezwaren heeft tegen vaccinatie. In de besluitvorming van reformatorische ouders over vaccinatie spelen religieuze argumenten een belangrijke rol. Naast religieuze argumenten tegen vaccinatie zijn er ook religieuze argumenten voor vaccinatie. De directe invloed van dominees en andere religieuze ambtsdragers op de besluitvorming van reformatorische ouders over vaccinatie lijkt beperkt. Terwijl de vaccinatiegraad in Nederland de laatste jaren in het algemeen licht is gedaald, lijkt die in de reformatorische gezindte juist te stijgen. Vooral hoger opgeleide ouders die tot gematigd conservatieve kerken behoren, besluiten vaker om hun kinderen te laten vaccineren. Als deze ouders zelf niet gevaccineerd zijn, kan het zinvol zijn om hen op de mogelijkheid van inhaalvaccinaties te wijzen. Professionals uit de jeugdgezondheidszorg gaan in hun contacten met reformatorische ouders vooral in op de medische aspecten van vaccinatie. Het is de vraag of dit aansluit bij de vragen en zorgen van deze ouders.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel