Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2012 | Wetenschappelijk Artikelen Online | Uitgave 7/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2012

Academische werkplaatsen ter versterking van kennisontwikkeling en -uitwisseling in de publieke gezondheidszorg

Netwerkanalyses voor de Limburgse academische werkplaats

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 7/2012
Auteurs:
Marjan Hoeijmakers, Joerg Raab, Maria Jansen
Belangrijke opmerkingen
CORRESPONDENTIEADRES
Dr. Marjan Hoeijmakers, Gezondheid in beweging, De Groenling 10, 5993 HD Maasbree, tel: 06-49930698, e-mail: marjan@gezondheidinbeweging.nu
De Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Limburg (AWL) is in 2006 gestart. De AWL kan beschouwd worden als een interventie voor versterkte samenwerking, netwerkvorming en integratie van beleid, onderzoek en praktijk om zodoende de kwaliteit van de publieke gezondheidszorg te bevorderen. Tijdens de uitvoering van het programma is een evaluatiestudie gedaan. Dit artikel behandelt één van de onderzoeksvragen: hoe ziet het samenwerkingsnetwerk rond beleid, onderzoek en praktijk eruit en hoe veranderde dit in de tijd? Netwerkanalyse is ingezet om deze vraag te beantwoorden. Hierin worden de interacties tussen de betrokken actoren beschreven en geanalyseerd. Twee typen relaties zijn bestudeerd: samenwerking in kennisontwikkeling en kennisuitwisseling (adviesrelaties). Drie jaar op rij zijn 103 respondenten, op management en operationeel niveau, gevraagd naar hun onderlinge relaties. In de analyses is gebruik gemaakt van de maten dichtheid, actor centraliteit en groepen. De structuur van de netwerken veranderde niet dramatisch maar er traden wel duidelijk verschuivingen op. In het algemeen hebben de netwerken een lage dichtheid. De dichtheid binnen groepen is meestal hoger dan er tussen. De AWL vervult een duidelijke brugfunctie tussen de verschillende groepen. De structuur wordt op beide niveaus en voor beide relaties in de drie jaar iets dichter. De onderzochte netwerken lijken voldoende hecht om de integratie van wetenschappelijke kennis in praktijk en beleid van de publieke gezondheidszorg te bevorderen. Aangenomen mag worden dat dit bijdraagt aan de gewenste kwaliteitsverbetering. De rol van de AWL blijft voorlopig belangrijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School half jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2012 Naar de uitgave

Wetenschappelijk Artikelen Online

50 jaar GVO en Gezondheidsbevordering