Skip to main content
main-content
Top

24-10-2013 | Nieuws

AbvaKabo FNV: ‘Helft verzorgenden werkt over’

Bijna de helft van de medewerkers in de thuiszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen zegt structureel over te werken. Zo wordt er in verpleeghuizen bijna 8 uur meer gewerkt dan in het contract is vastgelegd. Dat blijkt uit een onderzoek van AbvaKabo FNV onder meer dan 4600 medewerkers in de zorg.

Volgens de bond nemen werkdruk en flexibilisering in de zorg hard toe. Medewerkers hebben geen vast wekelijks werkrooster en werken vaak met gebroken en versnipperde diensten. Regelmatig krijgen ze het verzoek om binnen 24 uur in te vallen. Door die onzekerheid stijgt de werkdruk en dat gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg, zo zeggen de medewerkers.

Doorgeschoten

Er is niet alleen sprake van flexibilisering van het werk door tijdelijke contracten en flexwerkers, maar ook steeds meer bij vaste contracten, constateert cao-onderhandelaar Lilian Marijnissen van AbvaKabo FNV. De flexibilisering is doorgeschoten, zeker in de verpleeghuizen en in de thuiszorg, vindt AbvaKabo FNV. Onlangs zijn de cao-onderhandelingen gestart voor een nieuwe cao voor verpleeghuizen en de thuiszorg. De zorg-cao is de grootste cao die in Nederland wordt afgesloten en geldt voor 430.000 werknemers.

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.