Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie 1/2017

Open Access 13-01-2017 | Editorial

Aantallen

Auteur: dr. Henk G. van der Poel

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 1/2017

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN
Het is goed om te weten dat ons tijdschrift al een aantal maanden als open access op internet beschikbaar is. In die korte periode zijn de artikelen in totaal gemiddeld al meer dan duizend keer per maand bekeken.
Bij registratie spelen aantallen ook een belangrijke rol. Nu we het over blaas- en prostaatcarcinoom qua aantallen eens zijn, en bij de behandeling van nierkanker nog wordt gesproken over de definitie van wat nu precies onder nierchirurgie valt, is het goed dat Pellikaan en De Lange de data van hun ‘hoogvolume’serie presenteren. Ik denk wel dat we voorzichtig moeten zijn met de omschrijvingen ‘hoog’ en ‘laag’. In de studie van Pellikaan en De Lange is sprake van 200 partiële nefrectomieën in 50 maanden. Dat is minder dan één nefrectomie per week. In het artikel staat niet helemaal duidelijk vermeld hoeveel chirurgen de ingrepen uitvoerden. Over de exclusie van patiënten in de analysefase, waarbij een conversie noodzakelijk was, valt ook te discussiëren. Toch blijven de getallen die de auteurs presenteren cruciaal voor het maken van goede afwegingen over de wie- en wanneervragen, ofwel hoeveel ingrepen een operateur zou moeten verrichten om een partiële nefrectomie goed uit te kunnen voeren en aan welke vereisten die operateur zou moeten voldoen. Dit soort getallen leidt tot een inhoudelijke, in plaats van tot een emotionele discussie. Veel lof dan ook voor deze auteurs!
Open Access This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
Aantallen
Auteur
dr. Henk G. van der Poel
Publicatiedatum
13-01-2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 1/2017
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-017-0166-3

Andere artikelen Uitgave 1/2017

Tijdschrift voor Urologie 1/2017 Naar de uitgave