Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

24. Aanraken en aangeraakt worden

Auteur : T. A. C. M. Gerritse

Gepubliceerd in: Over kleine dingen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Niet alles wat in onze omgangstaal aanraken wordt genoemd valt onder het aanraken dat de haptonomie bedoelt. Je kunt zeggen dat je toevallig of per ongeluk iets hebt aangeraakt; dat je de tafel aanraakt als je er met je vingers op trommelt; dat de arts de patiënt aanraakt als hij diens huid betast; dat je de balpen aanraakt als je die oppakt om mee te schrijven. Maar dit is niet het aanraken dat de haptonomie bedoelt. Zij bedoelt met aanraken een aanraken uit waardering, een willen benaderen uit waardering. We maakten daarmee al kennis in hoofdstuk 1, toen moeder haar hand legde op de knie van Jeroen. Zij raakte aan uit liefde. Dat woord liefde klinkt wat zwaar, maar het geeft perfect de drijfveer weer voor dit aanraken. Dus houden we het bij het woord liefde.
Metagegevens
Titel
Aanraken en aangeraakt worden
Auteur
T. A. C. M. Gerritse
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1269-6_24