Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

02-09-2020 | Artikel | Uitgave 4/2020

Neuropraxis 4/2020

Aandacht voor het neuropsychologisch functioneren bij de posttraumatische stressstoornis

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2020
Auteurs:
Rick de Haart, Mirjam Nijdam, Eric Vermetten
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is de samenvatting van: de Haart R, Nijdam MJ, Vermetten E. Impact van neuropsychologische klachten op de behandeling van de posttraumatische stressstoornis. In: Vandermeulen JAM, Derix MMA, van Dijke A, redactie. De rol van neuropsychologie bij psychotherapie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2019. p. 91–105.

Samenvatting

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) gaat vaak gepaard met cognitieve problemen, die door patiënten als hinderlijk kunnen worden ervaren. Neuropsychologische studies laten zien dat deze zich voornamelijk voordoen in het verbale (hippocampaal gemedieerde) declaratieve geheugen, het aandachtsdomein, het werkgeheugen en het executief functioneren, en bevestigen de impact op het dagelijks functioneren. Ook is in diverse studies aangetoond dat deze cognitieve problemen van invloed zijn op de effectiviteit van traumagerelateerde psychotherapie en werden in studies aanwijzingen gevonden dat deze cognitieve disfuncties deels omkeerbaar zijn door een succesvolle behandeling. In dit artikel wordt stilgestaan bij deze cognitieve problemen, worden inzichten hierover gedeeld vanuit de neurobiologie en worden er adviezen aangereikt voor de clinicus om rekening te houden met deze problemen tijdens de behandeling.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2020

Neuropraxis 4/2020 Naar de uitgave