Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2011 | Uitgave 1/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2011

Aandacht van huisarts en bedrijfsarts voor arbeid

Effecten op de tevredenheid van werknemers met de geboden zorg en op ziekteverzuim

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 1/2011
Auteurs:
Drs. Maartje C. Bakhuys Roozeboom, Jan Fekke Ybema, Peter Buijs
Belangrijke opmerkingen
TNO Kwaliteit van Leven | Arbeid, Hoofddorp
In een longitudinaal onderzoek met drie jaarlijkse metingen onder 1597 werknemers zijn de effecten onderzocht van de aandacht voor arbeid door de huisarts en bedrijfsarts op de tevredenheid met de zorgverlening en op het ziekteverzuim van werknemers. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen aandacht voor arbeid als oorzaak van de klachten en aandacht voor de mate waarin klachten het werk belemmeren. Uit deze studie blijkt dat wanneer de bedrijfsarts en de huisarts aandacht hebben voor arbeid, de werknemer meer tevreden is met de zorgverlening, ongeacht of klachten daadwerkelijk gerelateerd zijn aan het werk. Aandacht voor de mate waarin klachten een belemmering vormen in het werk, blijkt in het geval van de bedrijfsarts te leiden tot een afname van ziekteverzuim, maar in het geval van de huisarts tot een toename van ziekteverzuim. Aandacht voor arbeid als oorzaak van de klachten blijkt zowel bij de huisarts als bij de bedrijfsarts te leiden tot een toename van het ziekteverzuim. De resultaten suggereren dat aandacht voor arbeid het ziekteverzuim van werknemers alleen kan verminderen wanneer de arts de relatie tussen de klachten en het werk kan beïnvloeden. Is dit niet het geval, dan lijkt aandacht voor arbeid juist een toename van ziekteverzuim tot gevolg te hebben.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2011 Naar de uitgave