Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

A14 Het hormoonstelsel

Auteurs : K. Kok, J. Houweling, A.C.L.M. Zuiderwijk, Y.G. van Ingen, M. Karels

Gepubliceerd in: Anatomie, fysiologie en pathologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het hormoonstelsel wordt gevormd door een aantal hormoonklieren, klieren met een inwendige afscheiding. Dat wil zeggen dat ze hun afscheidingsproducten rechtstreeks afstaan aan het bloed (zie paragraaf Inleiding).
De belangrijkste hormoonklieren zijn de volgende.
  • De hypofyse (aan de onderkant van de hersenen) produceert een aantal hormonen dat het functioneren van andere hormoonklieren beïnvloedt. De hypofyse heeft een voor- en een achterkwab (zie paragraaf Hypofyse). De achterkwab produceert oxytocine (dit speelt een rol bij de baring) en het antidiuretisch hormoon (ADH), dat van belang is voor de uitscheiding van water uit de nieren. De voorkwab produceert een aantal hormonen, zoals het groeihormoon en de trope-hormonen (TSH en ACTH), die de activiteit van andere hormoonklieren regelen. Ook produceert de voorkwab hormonen die klieren in de geslachtsorganen stimuleren (FSH, LH en prolactine).
  • De schildklier (in de hals bij de luchtpijp) produceert het hormoon thyroxine, dat een rol speelt bij de stofwisseling (zie paragraaf Schildklier).
  • De bijschildklieren (tegen de achterkant van de schildklier) spelen een rol bij de kalkstofwisseling. Zij produceren het bijschildklierhormoon (zie paragraaf Bijschildklieren).
  • De bijnieren (bovenop de nieren) bestaan uit de bijnierschors, verantwoordelijk voor de productie van corticosteroïden (hormonen met een ontstekingsremmende werking), mineralocorticoïden (van belang voor de water- en zouthuishouding) en geslachtshormonen, en het bijniermerg, verantwoordelijk voor de productie van het hormoon adrenaline (zie paragraaf Bijnieren).
  • De alvleesklier (zie ook hoofdstuk A 10) scheidt externe hormonen af, maar ook interne. De Eilandjes van Langerhans in de pancreas produceren het hormoon insuline, dat belangrijk is bij de stofwisseling van suikers in het lichaam. Ook produceren de eilandjes van Langerhans het hormoon glucagon (zie paragraaf Pancreas).
  • De vrouwelijke geslachtsklieren zijn de eierstokken (ovaria), die de hormonen oestrogeen en progesteron produceren. In de zaadballen (testikels) bij de man worden androgenen geproduceerd, waarvan testosteron het bekendst is. Deze geslachtshormonen spelen een rol bij de secundaire geslachtskenmerken (zie paragraaf Geslachtsklieren).
Metagegevens
Titel
A14 Het hormoonstelsel
Auteurs
K. Kok
J. Houweling
A.C.L.M. Zuiderwijk
Y.G. van Ingen
M. Karels
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1228-3_14