Skip to main content
Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9 Samenwerking tussen eerste en tweede lijn

Auteurs : Marieke van der Burgt, Els van Mechelen-Gevers

Gepubliceerd in: Inleiding in de gezondheidszorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Zorgverleners uit de eerste lijn en tweede lijn werken op verschillende terreinen met elkaar samen. Huisartsen kunnen specialisten consulteren als ze een advies willen hebben. Consultatie kan soms ook per e-mail. In enkele regio’s bestaat bovendien de mogelijkheid om op afstand foto’s van huidafwijkingen voor te leggen aan de dermatoloog (teledermatologie).
Er zijn lokale afspraken, maar ook landelijke afspraken over de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn. Ook zijn er richtlijnen voor de ketenzorg.
Om de overdracht uit het ziekenhuis naar huis beter te laten verlopen zijn er transmurale centra opgezet of wordt het ontslag begeleid door een transferverpleegkundige.
Op farmacotherapeutisch gebied leggen ziekenhuizen en huisartsen afspraken over de geneesmiddelkeuze vast in een regionaal formularium. Ook wordt er gewerkt aan een elektronisch patiëntendossier (EPD) of elektronisch medisch dossier (EMD), waar zowel specialisten als huisartsen in kunnen kijken. Op een aantal plaatsen bestaat dat al.
Gezamenlijke scholing bevordert een goede verstandhouding en een prettige samenwerking.
Ook in de farmaceutische patiëntenzorg kun je spreken van een keten: de farmacoketenzorg. Die kan worden verbeterd door een farmacotherapeutisch transmuraal overleg (FTTO): afspraken tussen openbare apotheken en de ziekenhuisapotheek.
Bij acute, ernstige problemen kunnen mensen terecht op de Spoedeisende Hulp (SEH) van een ziekenhuis. Voor vervoer van mensen met acute of ernstige gezondheidsproblemen heeft elke regio een ambulancevoorziening, met onder andere een centrale post ambulancevervoer.
Elke regio heeft afspraken gemaakt hoe de spoedeisende hulp wordt georganiseerd. Er zijn vooral goede afspraken nodig als de centrale huisartsenpost (CHP) in of vlakbij het ziekenhuis is.
Palliatieve zorg is zorg in de laatste periode van het leven, gericht op kwaliteit van leven. Omdat continuïteit zo belangrijk is, moeten alle zorgverleners hun zorg op elkaar afstemmen.
Palliatieve sedatie is nog niet zo lang erkend als behandelmogelijkheid in de terminale fase. Palliatieve sedatie houdt in dat de patiënt door medicatie in slaap wordt gebracht en niets meer bewust meemaakt. De KNMG heeft een richtlijn opgesteld voor palliatieve sedatie.
Euthanasie heet officieel ‘levensbeëindiging op verzoek’. Euthanasie is niet iets wat je als patiënt kunt eisen. In de wet is geregeld onder welke voorwaarden euthanasie mag worden toegepast.
Metagegevens
Titel
9 Samenwerking tussen eerste en tweede lijn
Auteurs
Marieke van der Burgt
Els van Mechelen-Gevers
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9166-0_9