Skip to main content
Top

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9 Samenhang tussen gebit, skelet en functie

Auteur : Prof. dr. F.P.G.M. van der Linden

Gepubliceerd in: Gebitsontwikkeling bij de mens

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit hoofdstuk begint met een uiteenzetting over interacties bij de ontwikkeling van het faciale complex met het accent op de rol die functionele aspecten daarin vervullen. Daarna wordt ingegaan op de groei van het faciale skelet en wordt toegelicht waarop de daarin optredende variaties zijn terug te voeren. De inbreng van bot- en kraakbeengroei en de daarmee verbonden remodeling van botoppervlakken worden verklaard. Tot slot komen functionele activiteiten van het orofaciale gebied aan de orde en wordt aangegeven welke relevant zijn voor de ontwikkeling van het faciale complex en welke niet.
Voetnoten
1
Deze afbeeldingen zijn gebaseerd op gemiddelden van twintig normale individuen, 10 jongens, 10 meisjes, met overeenkomende gelaatsconFiguraties. Omdat de tekeningen gebaseerd zijn op gemiddelden, zijn de groeiversnellingen, die in de adolescentie op verschillende leeftijden optreden, gecamoufleerd en afgevlakt. (zie afb.​ 17.​11 pag. 191)
De betreffende gegevens zijn vanaf 1930 verzameld en in 1975 gepubliceerd. Tegenwoordig vindt de adolescentiegroeiversnelling één tot twee jaar eerder plaats en is de groei bij meisjes vroeger beëindigd108.
 
Metagegevens
Titel
9 Samenhang tussen gebit, skelet en functie
Auteur
Prof. dr. F.P.G.M. van der Linden
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0842-2_9