Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9 Pijn, begrijp het goed

Auteur : R. J. Schim van der Loeff-van Veen

Gepubliceerd in: Zorg voor de kwetsbare oudere

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Wie pijn heeft, wil daar meestal snel weer vanaf. Pijn roept de naarste gevoelens op die mensen kunnen hebben. Pijn voel je niet alleen met het lichaam, maar ook met de geest. Denk er maar eens aan als je naar de tandarts moet en weet dat je iets pijnlijks staat te wachten. Pijn kan je angstig, somber of machteloos doen voelen. Pijn maakt onrustig, gespannen en verhoogt de stress. Naarmate mensen ouder worden neemt de kans op pijn toe. De cijfers liegen er niet om. Naar schatting 25 tot 50 procent van de thuiswonende ouderen heeft last van pijn. Voor ouderen die in verzorgingshuizen en verpleeghuizen wonen, kan dit oplopen tot 80 procent. Het gaat daarbij met name om chronische pijn. Dit is langdurige pijn veroorzaakt door meerdere chronische ziekten bij ouderen. Deze pijn heeft een direct gevolg op het dagelijks functioneren en daarmee komt de kwaliteit van leven behoorlijk onder druk te staan. Pijn kan ook plotseling ontstaan als gevolg van een chronische aandoening. Een voorbeeld daarvan is beschreven in onderstaande casus.
Literatuur
go back to reference Beelen A van. Pijn beter meten. Bijzijn 2008;3(7):31-3. Beelen A van. Pijn beter meten. Bijzijn 2008;3(7):31-3.
go back to reference Beelen A van. Pijn is een slecht begrepen symptoom, interview met prof. dr. Rianne de Wit. Verpleegkunde Nieuws 2005;17:26. Beelen A van. Pijn is een slecht begrepen symptoom, interview met prof. dr. Rianne de Wit. Verpleegkunde Nieuws 2005;17:26.
go back to reference Dito JC, Stavast T, Zwart DE. Basiszorg, hoofdstuk 16. Basiswerk niveau 3. Paragrafen 16.1-16.3: omgaan met specifieke zorg en begeleidingssituaties. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2008. ISBN 9789031349685. Hierin staat beschreven welke vormen van pijn er zijn, hoe je gegevens over pijn kunt verzamelen en hoe de pijn bestreden kan worden. Dito JC, Stavast T, Zwart DE. Basiszorg, hoofdstuk 16. Basiswerk niveau 3. Paragrafen 16.1-16.3: omgaan met specifieke zorg en begeleidingssituaties. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2008. ISBN 9789031349685. Hierin staat beschreven welke vormen van pijn er zijn, hoe je gegevens over pijn kunt verzamelen en hoe de pijn bestreden kan worden.
go back to reference Maseland A. Meer weten, beter meten, misvattingen over pijn bij dementerenden. Nursing 2007;november:14-5. Maseland A. Meer weten, beter meten, misvattingen over pijn bij dementerenden. Nursing 2007;november:14-5.
go back to reference www.kenhunpijn.nl. Ook van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, maar dan toegespitst op mensen die hun pijn zelf niet kunnen aangeven. Op deze site ook een link om een (gratis) instructie-cd aan te vragen over de REPOS-schaal (Rotterdam Elderly Pain Observation Scale). www.​kenhunpijn.​nl. Ook van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, maar dan toegespitst op mensen die hun pijn zelf niet kunnen aangeven. Op deze site ook een link om een (gratis) instructie-cd aan te vragen over de REPOS-schaal (Rotterdam Elderly Pain Observation Scale).
go back to reference www.pijn.com. Een site met informatie over pijn van het Pijn Kennis Centrum van het academisch ziekenhuis Maastricht. Zowel voor patiënten als voor hulpverleners. Ook als het gaat om palliatieve pijnbestrijding. www.​pijn.​com. Een site met informatie over pijn van het Pijn Kennis Centrum van het academisch ziekenhuis Maastricht. Zowel voor patiënten als voor hulpverleners. Ook als het gaat om palliatieve pijnbestrijding.
go back to reference www.pijnplatform.nl. Deze website is gemaakt door vertegenwoordigers van beroepsgroepen en patiëntenorganisaties, wetenschappelijke en maatschappelijke instellingen die te maken hebben met (de behandeling en omgang met) pijn. www.​pijnplatform.​nl. Deze website is gemaakt door vertegenwoordigers van beroepsgroepen en patiëntenorganisaties, wetenschappelijke en maatschappelijke instellingen die te maken hebben met (de behandeling en omgang met) pijn.
Metagegevens
Titel
9 Pijn, begrijp het goed
Auteur
R. J. Schim van der Loeff-van Veen
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6942-3_9