Skip to main content
Top

2009 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9 Organisaties rondom de apotheek

Auteur : C.R.C. Huizinga-Arp

Gepubliceerd in: Praktijkorganisatie voor apothekersassistenten

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De koepelorganisatie voor apothekers, KNMP, behartigt de belangen van haar leden op allerlei manieren. Ze draagt de standpunten van de KNMP uit in politiek en media en biedt de leden wetenschappelijke ondersteuning. Om goed te kunnen inspelen op regionale ontwikkelingen heeft de KNMP het land verdeeld in departementen. Bekende producten en onderdelen van de KNMP zijn het Informatorium Medicamentorum, het FNA, GIC, de Z-index en de KOMBI/rom, waarop een combinatie van allerlei informatie te vinden is.
Ziekenhuisapothekers, apothekers die werkzaam zijn in de industrie en jonge apothekers kunnen behalve lid van de KNMP, ook lid worden van een eigen vereniging.
De beroepsorganisatie voor apothekersassistenten is Optima Farma. Optima Farma wil apothekersassistenten graag informeren, motiveren en stimuleren bij de uitoefening van hun vak en hun eigen ontwikkeling. Het Optima Farma congres wordt jaarlijks door honderden assistenten bezocht. Iedere gediplomeerde apothekersassistent kan het vakblad Optima Farma thuis ontvangen.
Apothekersassistenten kunnen lid worden van FNV Bondgenoten of CNV Publieke Zaak. Deze vakbonden behartigen de belangen van hun leden en onderhandelen namens hen in CAO-besprekingen.
De Stichting Bedrijfsfonds Apotheken is de uitvoeringsinstantie van de CAO Apotheken. De SBA houdt zich bezig met arbeidsvoorwaarden en scholing voor apothekersassistenten en initieert allerlei projecten, onderzoeken en campagnes.
De Stichting Accreditatie Nascholing Apotheekmedewerkers (SANA) heeft als doel de kwaliteit van de nascholing binnen de apothekersbranche te waarborgen. SANA is door de sociale partijen (vakbonden en werkgeversorganisatie KNMP) in het leven geroepen. Nascholing die aan de eisen van SANA voldoet krijgt het SANA-keurmerk.
Metagegevens
Titel
9 Organisaties rondom de apotheek
Auteur
C.R.C. Huizinga-Arp
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8107-4_9