Skip to main content
Top

2007 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9 Een 52-jarige arts met binnen enkele uren ontstane hevige pijn in beide schouders en rechterarm, gevolgd door krachtsverlies in de rechterhand

Auteur : Nens van Alfen

Gepubliceerd in: Onderzoek en behandeling van de schouder

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een 52-jarige man, zelf arts van beroep, kreeg binnen enkele uren zeer hevige pijn (pijnscore 8 op een schaal van 10) in beide schouders, rechts uitstralend naar de strekzijde van de arm en duim. Vrijwel meteen was er sprake van een verminderde kracht bij het draaien van hand en pols en moeite met dingen vastpakken met de rechterhand. De hevigheid van de pijn deed hem sterk denken aan een eerder doorgemaakte episode 25 jaar geleden, waarbij na een virusinfectie zeer forse uitval ontstond van de spieren rondom het schouderblad beiderzijds (figuur 9.1), die in de loop der jaren heel langzaam was bijgetrokken.
Voetnoten
1
Een ‘vlekkige’ parese vertoont uitval van spieren en/of sensibiliteit op diverse lokalisaties. Deze lokalisaties komen niet overeen met één bepaalde zenuw of één bepaald dermatoom. Daarnaast verschilt de ernst van de parese per aangedane spier.
 
2
Wanneer een zenuw na beschadiging van een aantal axonen collateraal reïnnerveert dan wil dat zeggen dat met minder zenuwtakjes toch alle spiervezels moeten worden aangestuurd. Per zenuwtakje komen er dus méér spiervezels aan te hangen; daardoor wordt de hoeveelheid elektrische activiteit die zo’n motorunit produceert groter – zowel in de lengte (duur) als de hoogte (amplitude) van de elektrische potentiaal die ontstaat bij aanspannen. De beschrijving daarvan in EMG-termen luidt: ’brede, hooggevolteerde’ motorunits, wat het elektrische equivalent is van een collateraal gereïnnerveerde spier.
 
Metagegevens
Titel
9 Een 52-jarige arts met binnen enkele uren ontstane hevige pijn in beide schouders en rechterarm, gevolgd door krachtsverlies in de rechterhand
Auteur
Nens van Alfen
Copyright
2007
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6355-1_15