Skip to main content
Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

8 Ziekenhuizen

Auteurs : Marieke van der Burgt, Els van Mechelen-Gevers

Gepubliceerd in: Inleiding in de gezondheidszorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In ziekenhuizen gaat het om medisch-specialistische zorg en om verpleging tijdens een ziekenhuisopname. De meeste patiënten zijn door hun huisarts of tandarts verwezen naar een medisch specialist in het ziekenhuis. De verwijzer vermeldt waarvoor hij verwijst: bijvoorbeeld alleen onderzoek en diagnose; of voor onderzoek en behandeling.
Er zijn verschillende soorten ziekenhuizen, elk met een eigen functie, zoals algemene, categorale en academische ziekenhuizen. Medisch specialisten zijn meestal, net als het andere personeel, in dienst van het ziekenhuis. Een klein deel is zelfstandig ondernemer. Medische specialismen worden verdeeld in snijdend en niet-snijdend.
Verreweg de meeste patiënten met een verwijzing naar het ziekenhuis gaan naar de polikliniek. Meestal kunnen zij een ziekenhuis en specialist zelf kiezen. Soms heeft de zorgverzekeraar gekozen om te werken met voorkeursziekenhuizen. Als de patiënt een polis voor zorg-in-natura heeft en hij kiest voor een ander ziekenhuis, hoeft de zorgverzekeraar niet alle kosten te betalen. Ook al is iemand naar een bepaalde specialist verwezen, bijvoorbeeld de cardioloog, het komt vaak voor dat er een andere specialist in consult wordt geroepen. Bij complexe problematiek heeft een patiënt vaak met meerdere (mede)behandelaars te maken.
Steeds meer ziekenhuizen passen de organisatie aan, zodat deze meer patiëntgericht is, bijvoorbeeld door alle onderzoeken en het diagnosegesprek op één dag te plannen. Of er wordt gewerkt met een hartfalenpoli, diabetespoli, mammapoli.
Een multidisciplinaire richtlijn, een klinisch zorgpad of een gezamenlijk spreekuur zijn voorbeelden van afstemming van de zorg en samenwerking. Er komen steeds meer verbeterprojecten om de zorg meer patiëntgericht te maken.
Soms verblijft een patiënt op de afdeling Dagbehandeling. Alleen als 24 uur per dag observatie, intensieve behandeling en verpleegkundige zorg nodig zijn, wordt de patiënt opgenomen.
Werkdruk en een tekort aan artsen worden aangepakt door taken te herschikken: andere beroepsgroepen nemen taken over. Zo ontstaan nieuwe functies, zoals nurse practitioner en physician assistant.
De ziekenhuisapotheek is een belangrijk onderdeel van een ziekenhuis. Er werken verschillende disciplines. Er is het laatste decennium meer aandacht voor patiëntveiligheid en medicatieveiligheid, ook in ziekenhuizen.
Ziekenhuizen betalen de medicijnen die ze verstrekken uit het totale budget dat ze krijgen. Sinds 2006 krijgen ziekenhuizen 80 procent van de kosten van dure geneesmiddelen vergoed, als het tenminste een geregistreerd middel is.
Zorgverleners die na elkaar zorg geven aan een patiënt, vormen samen een keten. De zorg die ze samen geven, na elkaar, heet ketenzorg of ook wel transmurale zorg. Zorgverleners in ziekenhuizen zijn een van de schakels van de keten. De overheid stimuleert projecten om per regio de ketenzorg te verbeteren.
Kwaliteit wordt bevorderd door met protocollen te werken. Ook vinden er verbeterprojecten plaats in ziekenhuizen. Ziekenhuizen zijn verplicht een aantal gegevens over de kwaliteit van hun zorg bekend te maken. Iedereen kan die gegevens op internet bekijken.
Metagegevens
Titel
8 Ziekenhuizen
Auteurs
Marieke van der Burgt
Els van Mechelen-Gevers
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9166-0_8