Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

8 Stand en beweging

Auteurs : Prof. dr. A.H.M. Lohman, Drs. A. Zuidgeest

Gepubliceerd in: Vorm en beweging

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In de voorgaande hoofdstukken zijn, wat betreft de bewegingen, voornamelijk de bewegingen in de afzonderlijke gewrichten ter sprake gekomen. In dit hoofdstuk worden houdingen en bewegingen geanalyseerd waarbij het hele lichaam is betrokken. Wat betreft de houdingen komen aan de orde: de symmetrische stand, de tenenstand en de hurkstand. Vervolgens worden bewegingen geanalyseerd zoals het vooroverbuigen, het tillen en bewegingen vanuit een hangende en een steunende positie. Bij de analyse van het gaan en het hardlopen wordt ingegaan op de bewegingscyclus, de bewegingsbaan van het zwaartepunt en de bewegingsuitslagen van de gewrichten. Het begrip netto gewrichtsmoment wordt duidelijk gemaakt. De spieractiviteit over de gewrichten van de onderste extremiteit en de contractievorm van de spieren worden in verband gebracht met de netto gewrichtsmomenten. Het hoofdstuk wordt ondersteund door slow motion filmbeelden van het gaan en het hardlopen.
Voetnoten
1
Voor een recente publicatie over de invloed van de intra-abdominale druk op de belasting van de wervelkolom, zie Stokes e.a., 2010.
 
2
Een lichaam of voorwerp verkeert in een stabiel evenwicht wanneer bij kanteling van het lichaam of voorwerp het zwaartepunt stijgt, in een labiel evenwicht wanneer bij kanteling het zwaartepunt daalt en in een indifferent evenwicht wanneer bij kanteling het zwaartepunt stijgt noch daalt.
 
Metagegevens
Titel
8 Stand en beweging
Auteurs
Prof. dr. A.H.M. Lohman
Drs. A. Zuidgeest
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1120-0_8