Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

8 Farmaceutische groothandels

Auteur : A. J. M. van der Heijden

Gepubliceerd in: Voorraadbeheer en logistiek

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De groothandel is de tussenschakel tussen geneesmiddelenfabrikanten en apotheekhoudenden. Voor de apotheken kan een aansluiting bij het dienstenpakket van een farmaceutische groothandel meerdere voordelen geven dan alleen als toeleverancier van de (voorraad)geneesmiddelen. De groothandel geeft adviezen voor het samenstellen van een economisch assortiment. Wanneer de apotheken en groothandel elkaars activiteiten aanvullen en versterken ontstaat er synergie, doordat deskundigheid en activiteiten van beide worden gebundeld.
Een apotheek kan zich via een groothandel aansluiten bij een Apotheekformule. Vanuit de Apotheekformule worden er themaweken georganiseerd, folders uitgegeven, posters beschikbaar gesteld. Etalageservice kan er ook toe behoren, of aan de presentatie van de handverkoop wordt een bepaalde uitstraling gegeven. De gekozen Apotheekformule maakt de apotheek ook voor de buitenwereld herkenbaar, wat het niveau van de dienstverlening kan bevestigen. In een apotheek gelden over het algemeen vaste besteltijdafspraken met de groothandel. De besteltijdstippen kunnen worden onderverdeeld naar groothandel, maar ook naar bestelfrequentie. Omdat de groothandel vaak Just-In-Time-leveringen (JIT) eist van de farmaceutische fabrikant, kan de groothandel toe met een veiligheidsvoorraad.
JIT is het direct afstemmen van productie en transport van een geneesmiddel op de vraag van de cliënt. Dit kan een groothandel zijn maar ook een apotheek. De fabrikant heeft geen opslag en houdt geen voorraad geneesmiddelen aan. Het geneesmiddel wordt vrijwel direct nadat het is geproduceerd vanuit de fabriek getransporteerd, op het moment dat de groothandel (of apotheek) het geneesmiddel nodig heeft.
Metagegevens
Titel
8 Farmaceutische groothandels
Auteur
A. J. M. van der Heijden
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8103-6_9