Skip to main content
Top

2007 | OriginalPaper | Hoofdstuk

8 Eetstoornissen

Auteurs : Mw. dr. G.H. Fijten, mw. dr. G. Noordenbos

Gepubliceerd in: Psychiatrie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Kenmerkend voor eetstoornissen zijn een sterke preoccupatie met eten en gewicht alsmede een verstoord lichaamsbeeld. Bij anorexia nervosa (AN) is vermagering opvallend. AN kenmerkt zich door een extreme angst om dik te worden en de wens om steeds slanker te worden, hoewel men al heel mager is. Mensen met AN eten heel weinig, maar zijn in gedachten voortdurend met eten bezig.
Literatuur
go back to reference Janssen A, Elgersma H. Leven met een eetstoornis. Serie A. GGZ. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2007. Janssen A, Elgersma H. Leven met een eetstoornis. Serie A. GGZ. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2007.
go back to reference Noordenbos G. Gids voor herstel van eetstoornissen. Utrecht: De Tijdstroom, 2007. In dit boek wordt op basis van diepgaande interviews met ex-patiënten beschreven hoe bij hen het herstelproces is verlopen en welke lichamelijke, psychische en sociale factoren van belang zijn voor duurzaam herstel. In het laatste hoofdstuk worden antwoorden gegeven op de meest gestelde vragen over herstel. Noordenbos G. Gids voor herstel van eetstoornissen. Utrecht: De Tijdstroom, 2007. In dit boek wordt op basis van diepgaande interviews met ex-patiënten beschreven hoe bij hen het herstelproces is verlopen en welke lichamelijke, psychische en sociale factoren van belang zijn voor duurzaam herstel. In het laatste hoofdstuk worden antwoorden gegeven op de meest gestelde vragen over herstel.
go back to reference Rie Simone de La, Libbers Liesbeth. Zie mij voor vol aan. Amsterdam: Uitgeverij SWP, 2004. In dit boekje wordt aan de hand van ervaringen van eetstoornispatiënten beschreven wat de kenmerken zijn van verschillende eetstoornissen, waar men hulp kan vinden en wat de belangrijkste kenmerken zijn van een goede behandelaar (losbladige checklist). Te bestellen bij de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa (zie adressen). Rie Simone de La, Libbers Liesbeth. Zie mij voor vol aan. Amsterdam: Uitgeverij SWP, 2004. In dit boekje wordt aan de hand van ervaringen van eetstoornispatiënten beschreven wat de kenmerken zijn van verschillende eetstoornissen, waar men hulp kan vinden en wat de belangrijkste kenmerken zijn van een goede behandelaar (losbladige checklist). Te bestellen bij de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa (zie adressen).
go back to reference Horst HE van der, Noordenbos G. Practicum huisartsgeneeskunde. Een serie voor opleiding en nascholing. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 2006. Horst HE van der, Noordenbos G. Practicum huisartsgeneeskunde. Een serie voor opleiding en nascholing. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 2006.
go back to reference Noordenbos G, Vandereycken W. Preventie van eetstoornissen. Een gewichtig probleem. Mechelen: Kluwer, 2005. Noordenbos G, Vandereycken W. Preventie van eetstoornissen. Een gewichtig probleem. Mechelen: Kluwer, 2005.
go back to reference Vandereycken W. Eetstoornissen, over anorexia en boulimia nervosa. Serie Het spreekuur thuis. Wormer: Immere, 1994. In dit boekje wordt ingegaan op de kenmerken, diagnose en prognose van eetstoornissen, de behandeling en het gebruik van geneesmiddelen. Verschillende casus worden besproken. Te bestellen bij de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa (zie adressen). Vandereycken W. Eetstoornissen, over anorexia en boulimia nervosa. Serie Het spreekuur thuis. Wormer: Immere, 1994. In dit boekje wordt ingegaan op de kenmerken, diagnose en prognose van eetstoornissen, de behandeling en het gebruik van geneesmiddelen. Verschillende casus worden besproken. Te bestellen bij de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa (zie adressen).
go back to reference Multidsiciplinaire Richtlijn Eetstoornis. Utrecht: CBO/Trimbos, 2006. Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van eetstoornissen. Tot stand gebracht door een werkgroep ter ondersteuning van de dagelijkse praktijkvoering. Te bestellen via Trimbos-instituut: bestel@trimbos.nl Multidsiciplinaire Richtlijn Eetstoornis. Utrecht: CBO/Trimbos, 2006. Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van eetstoornissen. Tot stand gebracht door een werkgroep ter ondersteuning van de dagelijkse praktijkvoering. Te bestellen via Trimbos-instituut: bestel@trimbos.nl
go back to reference Vandereycken W, Noordenbos G (red). Handboek Eetstoornissen. Utrecht: De Tijdstroom Uitgeverij (2002, volgende druk in 2008). Hierin wordt informatie geboden over de kenmerken, epidemiologie, prognose, historische en culturele achtergronden, signalering en motivering, lichamelijke aspecten en farmacotherapie, psychologische factoren en psychotherapie, relaties en preventie. Vandereycken W, Noordenbos G (red). Handboek Eetstoornissen. Utrecht: De Tijdstroom Uitgeverij (2002, volgende druk in 2008). Hierin wordt informatie geboden over de kenmerken, epidemiologie, prognose, historische en culturele achtergronden, signalering en motivering, lichamelijke aspecten en farmacotherapie, psychologische factoren en psychotherapie, relaties en preventie.
Metagegevens
Titel
8 Eetstoornissen
Auteurs
Mw. dr. G.H. Fijten
mw. dr. G. Noordenbos
Copyright
2007
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1248-1_8