Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

8 Algemene aspecten van de gebitsontwikkeling

Auteur : Prof. dr. F.P.G.M. van der Linden

Gepubliceerd in: Gebitsontwikkeling bij de mens

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit hoofdstuk begint met een overzicht van de veranderingen in tandbogen en occlusie, van geboorte tot volwassenheid. Daarna worden eruptie, doorbraak en migratie van gebitselementen verduidelijkt. De inhoud van dit hoofdstuk brengt met zich mee dat enige eerder opgebrachte punten in een breder verband nog eens worden toegelicht.
Voetnoten
1
De linker en rechter afbeeldingen, in deze figuur en in de volgende drie, zijn in wezen identiek. Ze verschillen uitsluitend in die zin, dat links het eerdere stadium dikker en met volledige kroonomtrekken en occlusale patronen is getekend, en het latere stadium maar partieel en in dunne lijnen is aangeduid. Rechts is het omgekeerde gedaan.
 
2
Onder verticale overbeet wordt het in de hoogte overlappen van bovenincisieven over die onder verstaan (overbite); onder sagittale overbee de afstand tussen de voorzijde van de incisale rand van de centrale snijtand boven en het labiale vlak van de centrale onder (overjet) Met klinische kroonhoogte wordt de hoogte van het deel van de tandkroon bedoeld, dat in de mondholte zichtbaar is.
 
3
De grootte van een kracht wordt niet in gewichtseenheden, maar in krachteenheden (Newton) uitgedrukt. Eén kilogram komt overeen me 9,81 Newton (N); 1 gram met ± 1 centiNewton (cN).
 
4
5 cN is ook de grootte van de continue kracht waarbij een vrijstaand gebitselement na zes tot acht weken verplaatst335.
 
Metagegevens
Titel
8 Algemene aspecten van de gebitsontwikkeling
Auteur
Prof. dr. F.P.G.M. van der Linden
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7532-5_8