Skip to main content
Top

2007 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7 Een 83-jarige vrouw met geleidelijk ontstane pijn in de rechterschouder die aanvankelijk alleen werd geprovoceerd door opheffen van de arm

Auteur : Koos van Nugteren

Gepubliceerd in: Onderzoek en behandeling van de schouder

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In enkele maanden tijds ontstond bij een nog zeer vitale 83-jarige vrouw pijn aan de laterale zijde van haar rechterbovenarm, die aanvankelijk alleen werd geprovoceerd door het heffen van de arm. Aanvankelijk voelde zij de pijn alleen tijdens het heffen van de arm, maar later kreeg zij ook pijn in rust. Patiënte kon ’s nachts niet goed op haar arm liggen vanwege de pijn. Aangezien zij werd behandeld door de fysiotherapeut (KvN) voor een andere aandoening werd de arm in een vroeg stadium onderzocht toen er nog maar weinig klachten waren. Bij het passief bewegingsonderzoek was sprake van lichte pijn bij maximale elevatie, exorotatie en endorotatie. De weerstandstests tegen abductie en exorotatie waren enigszins pijnlijk. Ook verschillende impingementtests (Kennedy-test en Yocum-test) provoceerden pijn. Er was geen painfull arc.
Voetnoten
1
Bij een capsulaire bewegingsbeperking van het humeroscapulaire gewricht is de exorotatie het eerst en het meest beperkt, daarna volgt in mindere mate de abductie (elevatie) en ten slotte raakt ook de endorotatie beperkt. De ernst van pijn geeft aan in hoeverre nog sprake is van capsulitis. Bewegingsbeperkingen zonder pijn wijzen op alleen fibrose van het kapsel. De patiënt heeft gewoonlijk het meest hinder van een beperkte of pijnlijke elevatie.
 
Literatuur
1.
go back to reference Stenvers JD. De primaire frozen shoulder. Utrecht: De Tijdstroom, 1994. Stenvers JD. De primaire frozen shoulder. Utrecht: De Tijdstroom, 1994.
Metagegevens
Titel
7 Een 83-jarige vrouw met geleidelijk ontstane pijn in de rechterschouder die aanvankelijk alleen werd geprovoceerd door opheffen van de arm
Auteur
Koos van Nugteren
Copyright
2007
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6355-1_12