Skip to main content
Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7 Complementaire en alternatieve zorg

Auteurs : Marieke van der Burgt, Els van Mechelen-Gevers

Gepubliceerd in: Inleiding in de gezondheidszorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Er zijn heel veel complementaire en alternatieve behandelmethoden. De meeste van deze geneeswijzen gaan ervan uit dat ziekte ontstaat door een verstoring van de energiestroom. Het is een andere zienswijze dan de wetenschappelijke, verstandelijke manier in de reguliere geneeskunde. Sommige alternatieve genezers zijn ook regulier opgeleid tot arts of verpleegkundige.
Veel mensen gaan naar een alternatieve of complementaire behandelaar als ze chronische klachten hebben die met de behandeling van de huisarts of specialist niet overgaan. De gedachte dat een alternatieve behandeling minder schadelijk is, vinden ze heel belangrijk. Ook spreekt het veel mensen aan dat de alternatieve genezer meer naar de samenhang kijkt tussen persoon, klacht, leefsituatie en leefpatroon. Overigens vertellen lang niet alle patiënten aan hun huisarts, specialist of apotheker dat ze ook naar een alternatieve genezer gaan.
De beroepsgroep alternatieve genezers is niet als groep in de Wet BIG beschreven. In de praktijk betekent dit dat iedereen mag zeggen dat hij kruidendeskundige, homeopaat of acupuncturist is. Als een alternatieve genezer lid is van zijn beroepsvereniging, weet je in elk geval wel dat hij aan de eisen van de beroepsvereniging voldoet.
Meestal moet de patiënt het consult en de medicijnen zelf betalen.
Metagegevens
Titel
7 Complementaire en alternatieve zorg
Auteurs
Marieke van der Burgt
Els van Mechelen-Gevers
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9166-0_7