Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6 Gevolgen van pulpitis en pulpanecrose

Auteur : Syo K. Thoden van Velzen

Gepubliceerd in: Endodontologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een doorbreking van het glazuur leidt, zoals al werd uiteengezet in hoofdstuk 3, tot een ontsteking van het pulpaweefsel, een locale pulpitis, als gevolg van de instroom van enzymen, toxinen en antigenen en het binnendringen van micro-organismen. Indien de instroom niet wordt gestopt, breidt de ontsteking zich apicaalwaarts uit, terwijl onder de glazuur-dentinelaesie weefselnecrose optreedt en zich (micro)abcessen vormen.
Voetnoten
1
‘Infectie’ is gedefinieerd als het binnendringen en zich vermenigvuldigen van micro-organismen in het vitale gastheerweefsel met beschadiging van gastheercellen als direct of indirect gevolg daarvan.
 
2
Infectieve endocarditis. Ook bacteriële endocarditis. De nieuwe naam ‘infectieuze endocarditis’ brengt tot uitdrukking dat ook andere micro-organismen, met name schimmels, de endocarditis kunnen veroorzaken.
 
3
Onder profylaxe verstaat men meestal een eenmalige dosis antibioticum voorafgaande aan de ingreep. Een paraplu duidt op een veel langer durende bescherming door antibiotica.
 
Metagegevens
Titel
6 Gevolgen van pulpitis en pulpanecrose
Auteur
Syo K. Thoden van Velzen
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7377-2_6