Skip to main content
Top

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5 Spijsvertering

Auteur : Dr. L.-L. Kirchmann

Gepubliceerd in: Anatomie en fysiologie van de mens

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het spijsverteringsstelsel heeft de volgende taken:
  • de opname van voedsel door de mond;
  • het fijnmaken van het voedsel;
  • het vloeibaar maken van het voedsel;
  • het verteren (afbreken van het voedsel tot chemische bouwstenen die door de cellen van de darmwand kunnen worden opgenomen);
  • de opname in het bloed van de bruikbare voedseldelen;
  • het verwijderen van de onverteerbare voedselresten uit het lichaam;
  • de afbraak van stofwisselingsproducten en vreemde stoffen (ontgifting).
  • het stimuleren van het immuunsysteem en de productie van vitaminen door darmbacteriën.
Metagegevens
Titel
5 Spijsvertering
Auteur
Dr. L.-L. Kirchmann
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1123-1_5