Skip to main content
Top

2005 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5 Ontwikkelingen in de organisatie en het management van de zorg

Auteur : Frank Hermans

Gepubliceerd in: Op zoek naar bescherming

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De organisatie van de zorg weerspiegelt de krachtmetingen tussen vier grote ‘spelers’ in het veld van de zorg en maatschappelijke dienstverlening. Deze spelers zijn de overheid, de aanbieders van zorg, de cliënten en de verzekeraars. In de verhoudingen tussen deze spelers zijn de laatste twintig jaar grote verschuivingen aan de gang die op elk van hen invloed hebben en waarin een duidelijke structuur valt te ontdekken.
Voetnoten
1
In de postindustriële diensteneconomie zullen de lonen daarom minder kunnen stijgen en zullen er grotere inkomensverschillen gaan ontstaan tussen werkenden en vermogende kapitaalbezitters. Spreiding van kapitaalbezit is lastig; inkomensherverdeling door de overheid jaagt vermogenden en bedrijven weg.
 
2
Van der Ploeg (2004).
 
3
De justitiële kinderbescherming grijpt in Nederland sinds het begin van de jaren tachtig weer vaker in, hoewel dat ook te maken heeft met de gevoeligheid voor emotionele verwaarlozing, die door de hogere eisen aan affectie in het gezin is toegenomen. Zie ook Koomen (1999).
 
4
Koomen (1999:158).
 
5
De WHO, studies van Harvard en de Wereldbank en van de Surgeon General in de VS en het Nederlandse RIVM wijzen allemaal in die richting.
 
6
RIVM (Toekomstverkenningen 2002). In de maatschappelijke dienstverlening is door de premier het startschot gegeven voor een nieuwe campagne ‘Operatie jong’ voor afstemming in het jeugdbeleid.
 
7
Zie bijvoorbeeld Gabriël van den Brink van het NIZW in de Volkskrant (19-06-2004). Hij zegt dat dit de laatste jaren in het te sterke bedrijfsdenken ondergesneeuwd is geraakt, waardoor veel professionals in de verdrukking kwamen.
 
8
Goudsblom (1997:39 e.v.).
 
Metagegevens
Titel
5 Ontwikkelingen in de organisatie en het management van de zorg
Auteur
Frank Hermans
Copyright
2005
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9392-3_5