Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5 Inleiding craniotomie

Auteur : Nicol Vaessen

Gepubliceerd in: Neurochirurgie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk zal getracht worden een totaalbeeld te geven van een craniotomie. Na het bespreken van de chirurgische anatomie wordt het proces van de craniotomie stap voor stap behandeld. Uiteraard kan dit per patiënt verschillen, maar over het geheel genomen zullen de meeste stappen in de genoemde volgorde altijd terugkeren. Als eerste komen de voorbereidingen op de operatie aan de orde en vervolgens de operatieprocedure. Anders dan bij de andere operatiebeschrijvingen is niet gekozen om één specifieke ingreep te beschrijven maar om met name de gemeenschappelijke hoofdlijnen weer te geven. Alleen bij de specifieke ingrepen als bij de hypofyse- en de brughoektumor wordt de ingreep in zijn geheel besproken.
Voetnoten
1
Cranialiseren: Het slijmvlies en benige structuren van de sinus frontalis in de botlap worden weggefreesd. Dit stukje voormalige sinus frontalis komt dus intracranieel te liggen.
 
2
Coronale incisie: een incisie van oor tot oor die net achter de haargrens verloopt.
 
3
Galea aponeurotica: de galea is een dunne peesachtige weefselplaat. De galea strekt zich uit tussen de musculus frontalis en de musculus occipitalis.
 
4
Crista galli: benige uitstulping van het os ethmoidale in de fossa anterior. Aan de crista galli is de falx cerebri bevestigd.
 
5
Bulbus olfactorius: verdikt uiteinde van de nervus olfactorius.
 
6
Pterion: De insertie van de ala minor aan de tabula interna van de schedel.
 
7
De fissura Sylvii scheidt de temporaalkwab van de pariëtale en frontale kwab.
 
8
Frankfurt horizontaallijn: de lijn tussen de bovenrand van de benige uitwendige gehoorgang en het diepste punt van de orbita.
 
9
Mastoid notch: groeve aan het mediale oppervlak van de processus mastoideus van het os temporale.
 
10
Janettaprocedure: Een bloedvat, meestal de arteria cerebelli superior, pulseert veelal op de root entry zone van de nervus trigeminus. Dit leidt tot aangezichtspijn. Tussen arterie en zenuw wordt bijvoorbeeld een stukje vilt geplaatst, waardoor de arterie niet meer op de zenuw klopt.
 
Metagegevens
Titel
5 Inleiding craniotomie
Auteur
Nicol Vaessen
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1177-4_5