Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2009 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5 G-structuren en F-structuren

Auteurs: Prof. dr. David Pinto, Hans van Doremalen

Gepubliceerd in: Conflicthantering en diversiteit

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Culturen zijn op verschillende manieren in te delen. Je kunt kijken naar de communicatiecodes, waarden en andere dimensies die een cultuur beïnvloeden. Wij hebben gezocht naar de dieper liggende oorzaken van verschillen tussen mensen en culturen en wij menen deze gevonden te hebben in de onderliggende structuur van regels en codes bij diverse (sub)culturen, die volgens ons beter aangeduid kunnen worden als f-structuren en g-structuren. f-structuren worden gekenmerkt door een fijnmazige structuur van gedragsregels. Bij g-structuren overheerst juist een grofmazige structuur van gedragsregels. In g-structuren dient ieder individu zelf de algemene regels te vertalen naar gedragsregels voor zijn specifieke situatie. In f-structuren bestaan er daarentegen voor vrijwel iedere situatie gedetailleerde gedragsregels.
Culturen zijn niet geheel g of geheel f. Het gaat om de mate en intensiteit waarmee bepaalde zaken beleefd worden. Een regio, land of cultuur dient ergens tussen de twee uitersten (f en g) gerangschikt te worden. Het fenomeen van de ‘mixed’-structuur (m), een mengvorm, komt voor in Latijns-Amerikaanse en Caribische landen en tevens bij de tweede generatie van migranten in Nederland. Of de ene persoon meer tot een f-structuur en de andere meer tot een g-structuur behoort, is afhankelijk van economische, religieuze, sociale en individuele factoren.
De traditionele benadering van verschillen rondom een aantal dimensies vertoont diverse hiaten. Deze benadering herbergt een statisch, stigmatiserend karakter en biedt geen ruimte voor evolutie. De nieuwe structuurindeling is breder en gaat niet alleen over landen, culturen of een aantal dimensies daarbinnen. Het geeft samenhang aan die dimensies en toont een systematiek van de verschillen. Andere (of nog niet beschreven) dimensies kunnen aan die structuur worden opgehangen.
De essentie van de nieuwe structuurtheorie is dat een structuur betrekking heeft op regels en codes, en zich zal bedienen van begrippen die uitdrukking geven aan veel of weinig regels, strak of los, gedetailleerd of globaal. Een metafoor voor het structuurverschil vinden we in het verschil tussen diamant en grafiet. Beide zijn opgebouwd uit dezelfde koolstofatomen maar vertonen toch grote verschillen.
Metagegevens
Titel
5 G-structuren en F-structuren
Auteurs
Prof. dr. David Pinto
Hans van Doremalen
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9319-0_6