Skip to main content
Top

2009 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5 De organisatie van de openbare apotheek

Auteur : C.R.C. Huizinga-Arp

Gepubliceerd in: Praktijkorganisatie voor apothekersassistenten

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In een organisatie werken mensen samen om een bepaald doel te bereiken. Een apotheek heeft een platte organisatiestructuur. De organisatiestructuur kan in een organigram worden uitgebeeld. In een apotheek werkt altijd een beherend apotheker, soms bijgestaan door een tweede apotheker en/of farmakundige en/of farmaceutisch consulent. Daarnaast werken in de gemiddelde apotheek vijf tot zes fte apothekersassistenten. Minder dan 30 procent van alle apothekersassistenten werkt fulltime. Het is voornamelijk een vrouwenberoep; rond de 1 procent is man. Een apothekersassistent kan zich in de apotheek specialiseren en zich toeleggen op FPZ, coördinatie of kwaliteitszorg. Voor het gratis thuisbezorgen heeft een apotheek een bezorger in dienst. De apotheek wordt schoongemaakt door een schoonmaker. Sommige apotheken maken gebruik van ondersteunend personeel voor diverse werkzaamheden. (Financieel-)administratief werk wordt door een administratieve kracht verricht. In sommige gevallen is dit een apothekersassistent die zich met de administratie is gaan bezighouden. In de apotheek kunnen zowel apothekersassistenten in opleiding als apothekers in opleiding stage lopen.
Werving van apothekersassistenten kan gebeuren via een eigen netwerk, door het plaatsen van een advertentie of door gebruik te maken van de diensten van een uitzendbureau of vacaturebank. Ingewikkelde selectieprocedures worden in apotheken niet vaak gebruikt.
Met uitzondering van apothekers vallen werknemers in openbare apotheken onder de CAO-Apotheken. Naast deze CAO zijn er nog twee andere CAO’s geldig, namelijk de CAO Arbeidsomstandigheden Apotheken en de CAO Regelingen Medewerkers Apotheken. Informatie over deze CAO’s is terug te vinden op de website van de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken; www.sbaweb.nl.
De CAO-Apotheken verplicht werkgevers om een schriftelijke arbeidsovereenkomst aan te gaan met de werknemers. In die arbeidsovereenkomst worden allerlei zaken vastgelegd, waaronder wel of geen proeftijd, de duur van de overeenkomst, het aantal uren dat iemand gaat werken, de werktijden, het aantal vakantiedagen en natuurlijk het salaris en de vakantietoeslag.
Een proeftijd kan nooit langer duren dan twee maanden. Tijdens de proeftijd kunnen beide partijen de arbeidsovereenkomst beëindigen. Daarna zal in de meeste gevallen de werkgever een ontslagvergunning moeten aanvragen bij het CWI. Meestal heeft de reden voor ontslag te maken met ongeschiktheid voor de functie, regelmatig ziekteverzuim, twee jaar ziekte, het weigeren van re-integratie of zijn er bedrijfseconomische redenen waardoor het bedrijf personeel moet ontslaan. Een ontslagvergunning is niet nodig bij ontslag op staande voet. Daarvoor moet dan wel een dringende reden aanwezig zijn. Een ontslagvergunning is ook niet nodig wanneer de kantonrechter de arbeidsovereenkomst beëindigt.
Metagegevens
Titel
5 De organisatie van de openbare apotheek
Auteur
C.R.C. Huizinga-Arp
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8107-4_5