Skip to main content
Top

01-05-2014 | Nieuws

3D botmatrix: uitkomst bij grote botdefecten

Auteur: Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

 

 foto: Universiteit van Oslo

Driedimensionale structuur

Met de herdenking van de Eerste of Grote Oorlog, die dit jaar een eeuw geleden uitbrak, passeren ook weer de gruwelijke verminkingen de revue. Hoe wrang ook, het is aan deze oorlog te danken dat specialismen als maxillofaciale prothetiek en specifieke kaakchirurgie (osteotomieën) ontstonden en dat specialisten al hun kennis en inventiviteit aanspraken om grote botdefecten te repareren. Sinds die tijd hebben geavanceerde materialen en technologie hun intrede gedaan, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

Een nieuwe opzienbarende ontwikkeling komt van de Universiteit van Oslo, waar onlangs een 3D botmatrix het licht zag. Met behulp van deze 'scaffold' (steiger) kunnen grote botdefecten in de kaak hersteld worden. Een kleine hoeveelheid botstimulerend materiaal wordt samen met de scaffold in het botrestant  geplaatst. De driedimensionale structuur, bootst de normale extracellulaire matrix van weefsel na, is even sterk als gewoon bot, maar is gemaakt van poreus materiaal, waarin bloedvaten en nieuw botweefsel kunnen groeien. Een fantastisch hulpmiddel, na bijvoorbeeld een trauma, een ernstige infectie of tumorresectie.

De scaffold kan in de juiste vorm gegoten worden, zodat hij in een groot botdefect past. De matrix bestaat uit een mengsel van water en keramisch poeder in een mal van schuimrubber. Wanneer het mengsel hard is, kan de mal weggesmolten worden. De scaffold blijft op deze manier een integraal onderdeel van het nieuwe bot.

De verwachtingen zijn hooggespannen, omdat de tot nu toe beschikbare materialen vaak verslechterden en men bij botdefecten nog vaak aangewezen is op het gebruik van eigen botweefsel (uit kaak of heup), hetgeen voor de patiënt zelf meestal extra complicaties en ongemak tot gevolg heeft.

Klinische trials

De nieuwe botmatrix is vooral geschikt voor patiënten met grote ruimte tussen botdelen of bij wie door chirurgie of radiotherapie grote delen van het bot beschadigd zijn. De matrix laat overigens nog wel even op zich wachten, men wil eerst nog klinische trials uitvoeren bij patiënten met parodontitis en beschadigd kaakbot. Het ligt in de bedoeling de matrix binnen enkele jaren op de markt te brengen.

Bron: Dental Tribune

Gerelateerd

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail