Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3 Vrije transplantatie

Auteur : Leonie Ruettermann-Kwak

Gepubliceerd in: Plastische chirurgie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een vrij transplantaat is weefsel dat is vrijgemaakt uit het omringende weefsel om ergens anders op het lichaam te worden aangebracht. Het vrije transplantaat geneest door ingroei van bloedvaten vanuit het wondbed in het transplantaat, waardoor een nieuwe circulatie ontstaat. Weefsels die geschikt zijn voor vrije transplantatie, zijn huid, slijmvlies, fascie, pees, zenuw, kraakbeen en bot. Van de huid kan men een split thickness skin graft (ook wel STSG of thierschgraft) nemen, dus partiële huiddikte, bestaande uit de epidermis en een deel van de dermis. Voor de afname van een STSG bestaan er handdermatomen (watson- en gouliandermatoom, het laatste wordt ook weckmes genoemd) en machinale dermatomen. Een STSG kan men vergroten door hem te meshen (snijden tot een net) met behulp van een meshapparaat en dermacarriers, die de expansie bepalen. De STSG wordt na het meshen een mesh graft genoemd. Past men een STSG onbewerkt toe, dan spreekt men van een sheet graft. De wond die overblijft na afname van een STSG, dus de donorplaats, is vergelijkbaar met een schaafwond. Er zijn verschillende wondverbanden om deze donorplaats mee af te dekken. Voor fixatie van de STSG op de receptorplaats zijn er diverse mogelijkheden: hechtingen, huidnietjes, huidlijm of een combinatie hiervan. Voordelen van een STSG zijn dat bedekking van grote defecten mogelijk is, dat snelle secundaire re-epithelisatie in het donorgebied plaatsvindt, dat er een betrouwbare wondsluiting is, dat het defect kan verkleinen door krimpen van het transplantaat en dat bij een mesh graft secreetafvloed mogelijk is. Er kleven echter ook nadelen aan een STSG, namelijk de geringe mechanische belastbaarheid, een geringe of uitblijvende gevoelssensatie, een grote secundaire krimp van het transplantaat en pigmentveranderingen in het donorgebied en het acceptorgebied.
Bij een full thickness skin graft (FTSG of wolfe-krausegraft) wordt de volledige huiddikte afgenomen, inclusief talgklieren en haren. Voorkeursplaatsen voor afname zijn de liesplooi, de achterzijde van het oor en de binnenzijde van de bovenarm. De donorplaats van een FTSG wordt doorgaans primair gesloten. De FTSG wordt op de receptorplaats in principe altijd ingehecht. Voordelen van een FTSG zijn een hogere mechanische belastbaarheid, minimaal secundair krimpen van het transplantaat en directe sluiting van het donorgebied. De nadelen van een FTSG zijn dat het veeleisend is, omdat een goed doorbloed wondbed noodzakelijk is, en dat het is niet geschikt voor het bedekken van grote defecten omdat het maar beperkt verkrijgbaar is.
De operatieassistent moet kunnen improviseren in het creëren van een steriel veld in verschillende operatiegebieden bij één patiënt.
Metagegevens
Titel
3 Vrije transplantatie
Auteur
Leonie Ruettermann-Kwak
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1181-1_3