Skip to main content
Top

2011 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3 Voedselallergie

Auteur : Drs. Y. Meijer

Gepubliceerd in: Het kinderallergie formularium

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De prevalentie van voedselovergevoeligheid (voedselallergie en voedselintolerantie) in de algemene populatie wordt geschat tussen de 1% en 3%; bij kinderen liggen de schattingen hoger: 4-6%. Definiëring van klachten speelt hierbij een rol; er zijn verschillende termen in omloop. De European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) heeft een indeling voorgesteld op basis van pathofysiologisch mechanisme: voedselallergie dient te worden onderscheiden van voedselintolerantie. Bij voedselallergie is er sprake van ongewenste reacties op voeding, waarbij het immuunsysteem een rol speelt. De reacties kunnen IgE-gemedieerd of niet-IgE-gemedieerd zijn. Bij een voedselintolerantie of voedselovergevoeligheid is er geen immunologische oorzaak voor de reacties op voeding aantoonbaar, bijvoorbeeld lactose-intolerantie (deficiëntie van lactase in de borstelzoom van de darm). Het percentage ouders dat ervan overtuigd is dat hun kind een voedselallergie heeft ligt aanmerkelijk hoger (12-25%).
Literatuur
go back to reference Brand PLP. Anafylaxie: feiten en fabels. Ned Tijdschr Geneeskd 2007;1151:574–7. Brand PLP. Anafylaxie: feiten en fabels. Ned Tijdschr Geneeskd 2007;1151:574–7.
go back to reference Gezondheidsraad. Voedselallergie. Den Haag: Gezondheidsraad, 2007; publicatienr. 2007/07. ISBN-13: 978-90-5549-645-7. Gezondheidsraad. Voedselallergie. Den Haag: Gezondheidsraad, 2007; publicatienr. 2007/07. ISBN-13: 978-90-5549-645-7.
go back to reference Kneepkens CMF, Drongelen KI van, Aarsen CJE. Landelijke Standaard Voedselallergie bij zuigelingen, Voedingscentrum, 5e herziene druk, 2005. Kneepkens CMF, Drongelen KI van, Aarsen CJE. Landelijke Standaard Voedselallergie bij zuigelingen, Voedingscentrum, 5e herziene druk, 2005.
go back to reference Kneepkens CMF, Meijer Y, Elburg RM van. Voedselallergie. In: PLP Brand, Werkboek Kinderallergologie, hoofdstuk 10. Amsterdam: University Press, 2006. Kneepkens CMF, Meijer Y, Elburg RM van. Voedselallergie. In: PLP Brand, Werkboek Kinderallergologie, hoofdstuk 10. Amsterdam: University Press, 2006.
go back to reference Lucassen PLBJ, Albeda FW, Reisen MT van, Silvius AM, Wensing C, Luning-Koster MN. NHG-Standaard Voedselovergevoeligheid. Huisarts Wet 2010:53(10):537–53.CrossRef Lucassen PLBJ, Albeda FW, Reisen MT van, Silvius AM, Wensing C, Luning-Koster MN. NHG-Standaard Voedselovergevoeligheid. Huisarts Wet 2010:53(10):537–53.CrossRef
go back to reference Meijer Y, Brand PLP, Duijvestein YCM, Vlieg-Boerstra BJ. Diagnostiek naar voedselallergie in de tweede lijn. Consensusstandpunt van de sectie kinderallergologie. Tijdschr Kindergeneesk 2010;78:237–43.CrossRef Meijer Y, Brand PLP, Duijvestein YCM, Vlieg-Boerstra BJ. Diagnostiek naar voedselallergie in de tweede lijn. Consensusstandpunt van de sectie kinderallergologie. Tijdschr Kindergeneesk 2010;78:237–43.CrossRef
Metagegevens
Titel
3 Voedselallergie
Auteur
Drs. Y. Meijer
Copyright
2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8752-6_3