Samenvatting
Aandacht voor de voeding van het kind is van oudsher een van de belangrijke opdrachten van alle mensen die betrokken zijn bij de zorg voor het kind. Zij zijn zich dan ook zeer bewust van het feit dat te weinig of onvolwaardige voeding nadelige effecten kan hebben voor de groei en ontwikkeling van een kind. In de voorbije decennia heeft dit bewustzijn geleid tot het streven naar een groter wetenschappelijk inzicht in de behoeften aan voeding zoals die aanwezig zijn bij het kind. Er is veel kennis vergaard, niet alleen over de totale hoeveelheid voeding, maar ook over de optimale samenstelling van de voeding. In de welvarende delen van de wereld is deze kennis omgezet in productieprocessen die ervoor zorgen dat het opgroeiende kind over de juiste voedingsmiddelen in de juiste hoeveelheden kan beschikken. Onvoldoende voedselopname zal vrijwel altijd wijzen op onderliggende lichamelijke of psychische ziekten, en in een enkel geval is verwaarlozing aan de orde. Een verstoorde groei en ontwikkeling door voedingsproblemen zal in dit deel van de wereld dan ook eerder worden veroorzaakt door overmaat dan door gebrek. Voor het grootste deel van de jeugd vormt een teveel aan voeding ten opzichte van het verbruik – bewegingsactiviteiten – met als resultante overgewicht een grotere bedreiging voor de gezondheid.