Skip to main content
main-content
Top

31-01-2011 | Nieuws

'Nieuwe zorgwet voor ouderen onzinnig'

De staatssecretaris schreef onlangs aan de Tweede Kamer dat zij wil dat de nieuwe wet op korte termijn wordt ingevoerd om de langdurige zorg te verbeteren. Volgens de hoogleraar is wetgeving niet de beste manier om dit te bereiken omdat de groep om wie het gaat - ouderen, gehandicapten en psychiatrisch patiënten- dit recht nooit zullen afdwingen via een klachtencommissie of rechter.

"Het lijkt mooi op papier maar je vraagt erg veel van hen: ze moeten zelf hun recht halen", zegt hij in NRC Next. De zorg in die sectoren is wel te verbeteren door beleid af te stemmen op zorgplannen, wat nu al gebeurt en door afspraken te maken met belangenorganisaties, zorgaanbieders en patiëntenverenigingen, aldus Johan Legemaate.

Het lijkt dan ook vooral een politieke zet, denkt de hoogleraar. "Het klinkt natuurlijk heel mooi, een beginselenwet maar die neemt de diepere oorzaken van de problemen niet weg." Hij vindt het geen 'knap staaltje' van de staatssecretaris. "Met haar achtergrond als verpleeghuisarts zou zij moeten weten dat het weinig toevoegt. De wet heeft meer een politieke dan een reële achtergrond."

Het wetsvoorstel wordt in het voorjaar naar de Raad van State gestuurd, die zich zal buigen over de haalbaarheid van de wet.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.