Skip to main content
main-content
Top

26-03-2011 | Nieuws

'Het mag nooit'

De beroepsorganisatie zette seksuele intimidatie vorig jaar hoog op de agenda naar aanleiding van een incident in Eindhoven waar een 24-studente naar de politie was gestapt omdat ze een schokkende gebeurtenis had meegemaakt bij een thuiszorgpatiënt.

De man met een spierziekte vroeg haar om seksuele handelingen bij hem te verrichten, zoals ook de andere verzorgenden deden die bij hem over de vloer kwamen. De studente had eerder met eigen ogen gezien hoe twee verzorgenden - op twee verschillende dagen - de man na het wassen, seksueel bevredigden. Aan de studente werd gezegd dat dit bij de zorgvraag hoorde.

NU’91 zette het onderwerp seksuele intimidatie hoog op de agenda. Met de campagne Hier trek ik mijn grens!.

Dit soort verzoeken en handelingen worden door alle verpleegkundige organisatie betiteld als ‘volstrekt ontoelaatbaar’. “Verpleegkundigen en verzorgenden mogen een seksuele behoefte wel onderkennen en daar vervolgens iets voor regelen. Of de patiënt naar een andere instantie verwijzen”, zei Monique Kempff. “Maar ze mogen er nooit zelf op ingaan.”

Kempff is de tijd nu rijp om echt een grens te trekken en dat te vermelden in de Nationale Beroepscode van verpleegkundigen en verzorgenden: seksueel getinte verzoeken en seksuele handelingen zijn in een professionele zorgrelatie tussen cliënt en gezondheidszorger ‘volstrekt ontoelaatbaar’ en de norm is ‘het mag nooit’.

Op het congres werden de uitkomsten van de Bijzijn-enquête bekendgemaakt.

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.