Skip to main content
main-content
Top

22-03-2011 | Nieuws

'Geen levensbeëindiging met heliumgas'

Bij de heliummethode heeft men een grote cilinder nodig, een plastic slang, een slangklem, plastic zak en elastiek. Omdat het technisch een ingewikkelde methode is, zal hulp meestal nodig zijn bij het plaatsen en aansluiten van de cilinder en het gereedmaken van de plastic zak.

De NVVE noemt het opmerkelijk dat op de website www.eenwaardiglevenseinde.nl waarop de heliummethode wordt beschreven, niet duidelijk is of in Nederland voorbereidende handelingen door anderen strafbaar zijn. In tegenstelling tot in de Verenigde Staten zijn deze handelingen in Nederland wel degelijk strafbaar.

De NVVE verwijst daarbij naar de zaak Muns. Deze voormalige counselor van Stichting De Einder was in 2001 aanwezig bij de zelfdoding van een bejaarde, zieke vrouw. Zij wilde met pillen, drank en een plastic zak een einde aan haar leven maken.

Muns zou een boodschappenlijstje hebben gemaakt en ervoor hebben gezorgd hebben dat alle benodigdheden klaarstonden. Daarnaast zou hij het deksel van een jampotje hebben opengedraaid en drank aangereikt. Hij werd uiteindelijk schuldig verklaard aan hulp bij zelfdoding.

Volgens de NVVE is het misleidend dat op de suggestie de suggestie wordt gedaan dat de kans op vervolging klein is voor familieleden die de hulp hebben gegeven uit barmhartigheid voor en op verzoek van de patiënt.

‘De kans van slagen, als mensen de methode geheel zelfstandig uitvoeren, wordt niet vermeld. Het risico dat er iets mis gaat bij de uitvoering van deze toch wel ingewikkelde methode lijkt aanzienlijk. De NVVE raadt haar leden deze methode dan ook ten stelligste af.’

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.