Skip to main content
main-content
Top

30-08-2011 | Nieuws

'Eigen bijdrage bij dementie contraproductief'

Vuister stelt dat de eigen bijdrage op geen enkele manier een remmend effect zal hebben op de toename van het aantal mensen met dementie en hun zorgvraag. “Familie en mantelzorgers schromen in eerste instantie al om met het probleem van dementie naar buiten te treden. De eigen bijdrage werpt daar een extra drempel bovenop.”

Dat dementerenden uiteindelijk juist sneller in het verpleeghuis terechtkomen, brengt veel hogere kosten met zich mee, aldus Vuister. “Om de toename van het aantal mensen met dementie de baas te worden en de kosten omlaag te krijgen, moeten we juist proberen mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Het bouwen van extra verpleeghuizen is daarvoor geen oplossing.”

Geriant werkt sinds tien jaar met casemanagement. Deze ketenzorgactiviteit is een vorm van begeleiding en interventie in een vroeg stadium die zorgt voor lagere kosten. De cliënten zijn daar ook zeer tevreden over, verklaart Vuister.

Het artikel in Zorgvisie

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.