Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

27-10-2017 | Artikel | Uitgave 6/2017

Neuropraxis 6/2017

20 jaar Neuropraxis: ‘Een hartinfarct in de hersenen’

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 6/2017
Auteur:
Gert Kwakkel

Samenvatting

Twintig jaar geleden publiceerden Robert Wagenaar en ik, in het eerste nummer van Neuropraxis, een artikel genaamd ‘Een hartinfarct in de hersenen’. Sindsdien is er veel veranderd. Er is aandacht gekomen voor de preventie van een beroerte door antirookcampagnes, het stimuleren van bewegen en de behandeling van hoge bloeddruk. Daarnaast zijn er twee nieuwe curatieve therapieën ontwikkeld: de trombolyse en de trombectomie van de grote hersenvaten. Beide therapieën dienen zo snel mogelijk, in ieder geval binnen de eerste uren na een herseninfarct, plaats te vinden. Dit maakt dat, net als bij een hartinfarct, vroege erkenning van een beroerte en een snelle behandeling bij opname op de Spoedeisende Hulp, veel blijvende hersenschade kan voorkomen. De neurorevalidatie zelf is inderdaad, zoals 20 jaar geleden voorspeld, maatwerk, waarbij de intensiteit van het oefenen en het trainen van de gewenste vaardigheden, het liefst in eigen woonomgeving, bepalend blijken te zijn. Dankzij biomechanisch onderzoek met herhaalde metingen in de tijd, is veel beter zicht ontstaan op wát patiënten precies leren en hóe zij leren omgaan met het bestaande functieverlies. De auteur sluit deze terugblik af met zijn visie voor de komende 20 jaar.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2017

Neuropraxis 6/2017 Naar de uitgave