2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk
2. Laparoscopische chirurgie
Auteurs : Ingrid Larmené, Ykje Frölich-Swart
Gepubliceerd in: Algemene chirurgie
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Samenvatting
-
de voor- en nadelen van de laparoscopische techniek (zie paragraaf 2.1);
-
de taken en de ontwikkeling van het technisch inzicht van de operatieassistent (zie paragraaf 2.2);
-
de benodigde apparatuur (zie afbeelding 2.2), zoals:
-
de insufflator (zie paragraaf 2.3.1);
-
de lichtbron (zie paragraaf 2.3.2);
-
de camera (zie paragraaf 2.3.3);
-
de beeldmonitor (zie paragraaf 2.3.4);
-
de specifieke apparatuur (onder andere ultracision systeem) en de toepassingen daarvan (zie paragraaf 2.4).
-
-
De meest toegepaste opstelling van het operatieteam (zie afbeelding 2.5 en 2.6).
-
Beschrijving van desinfectiezones en specifieke afdekmethodes.
-
postoperatieve pijnklachten;
-
darmperforatie of vaatletsel;
-
nabloedingen;
-
beklemde breuk.