Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

2 Hulp bieden bij opname van voeding en vocht

Auteurs : Geerard Siereveld, Cees van Stipdonk, Johan van ’t Wout

Gepubliceerd in: Voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De eerste belangrijke stap bij het helpen van de zorgvrager bij de opname van voeding en vocht is het verzamelen van gegevens. Observeren is hierbij van groot belang. Je verzamelt gegevens omtrent personalia, voedingstoestand, dagelijkse gewoonten, voedingsbehoefte, reactie op voeding, emotionele reacties, bijzondere omstandigheden en de aanwezigheid van hulp van partner, familie en/of buren (mantelzorg). In een anamnesegesprek kun je informatie vragen aan de zorgvrager of diens familie. De verzamelde gegevens leg je zoals gebruikelijk vast in het zorgleefplan. Een specifiek registratiemiddel is de vochtbalans. Deze leg je aan bij een aantal gezondheidsbehoeften waarbij je nauwkeurig noteert hoeveel vocht een zorgvrager tot zich neemt en hoeveel hij uitscheidt. Een zorgvrager bijvoorbeeld met hoge koorts en diarree verliest veel vocht. Registratie is dan van belang, omdat door veel vochtverlies en te geringe opname van vocht de kans op uitdroging aanwezig is.
Metagegevens
Titel
2 Hulp bieden bij opname van voeding en vocht
Auteurs
Geerard Siereveld
Cees van Stipdonk
Johan van ’t Wout
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0230-7_2