Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

2 Behandelkamer, instrumentarium, desinfectie, sterilisatie

Auteurs : dr. J.N. Keeman, dr. B.C. Vrouenraets

Gepubliceerd in: Kleine chirurgische ingrepen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samevatting

Voor het goed uitvoeren van kleine chirurgische ingrepen zijn een aparte ruimte en goed instrumentarium onontbeerlijk. Door een doelmatige inrichting verloopt de operatie vlotter, wordt de asepsis bevorderd en wordt ergernis tijdens de operatie voorkomen. In de huisartsenpraktijk zal voor kleine chirurgische ingrepen meestal niet meer dan één kamer beschikbaar zijn. Informatie over inrichting en benodigdheden is te vinden in het document Infectiepreventie in de huisartsenpraktijk uitgegeven door de Werkgroep Infectie Preventie (WIP), vastgesteld in januari 2004 (www.wip.nl). Aan de hand van enkele voorbeelden geven wij een handleiding voor de inrichting van de chirurgische behandelkamer.
Literatuur
go back to reference Bruens ML, Keijman JMG, Berg PJ van de. Steriele handschoenen niet nodig bij kleine chirurgie. Een kritische beschouwing van de NHG-richtlijn Infectiepreventie. Huisarts Wet 2008;51:444-46CrossRef Bruens ML, Keijman JMG, Berg PJ van de. Steriele handschoenen niet nodig bij kleine chirurgie. Een kritische beschouwing van de NHG-richtlijn Infectiepreventie. Huisarts Wet 2008;51:444-46CrossRef
go back to reference Nederlands Huisartsen genootschap. Leidraad voor infectiepreventie in de huisartspraktijk. Utrecht: NHG. Nederlands Huisartsen genootschap. Leidraad voor infectiepreventie in de huisartspraktijk. Utrecht: NHG.
Metagegevens
Titel
2 Behandelkamer, instrumentarium, desinfectie, sterilisatie
Auteurs
dr. J.N. Keeman
dr. B.C. Vrouenraets
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1382-2_2