Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

19 Praktische voedingszorg bij wondverzorging*

Auteur : Noortje Segers

Gepubliceerd in: Handboek wondzorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Herhaaldelijk is aangetoond dat een goede voedingstoestand een positieve rol speelt bij de wondgenezing en dat malnutritie wondvorming in de hand werkt (Osak, 1993; Rackett e.a., 1993; Trujillo, 1993). Het is duidelijk geworden dat verschillende macro- en micronutriënten een noodzakelijke rol spelen in snelle en goede wondheling (synoptisch overzicht, zie tabel 19.2). Een adequate voedselinname verkort daarmee ook de verzorgingsduur (Bernstein, 1993). Dit is niet onbelangrijk, gezien de vaststelling dat 19,3% van de patiënten in de thuiszorg die wondzorg ontvangen, na een jaar nog steeds in behandeling is. Na 2 jaar ligt dit getal nog steeds op 11,8% (niet-gepubliceerde gegevens Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 2014).
Metagegevens
Titel
19 Praktische voedingszorg bij wondverzorging*
Auteur
Noortje Segers
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1192-7_19