Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

17 Numerieke en grafische informatie

Auteur : Prof. dr. F.P.G.M. van der Linden

Gepubliceerd in: Gebitsontwikkeling bij de mens

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De inhoud van dit hoofdstuk dient ter ondersteuning van onderwerpen die in voorafgaande hoofdstukken aan de orde zijn geweest. Beoogd is in compacte en overzichtelijke vorm een aantal gegevens te presenteren.
Voetnoten
1
* De tabellen zijn geuniformeerd in presentatie. Voor melkelementen worden Romeinse cijfers gebruikt, voor blijvende gebitselementen Arabische. Staat er een ‘+’ teken voor dan betreft het een gebitselement boven, een ‘-’ teken voor onder. Verder staat ‘M’ voor gemiddelde, ‘SD’ voor standaardafwijking, en ‘n’ voor aantal.
In de tabellen geeft een sterretje (*) een significant verschil aan tussen jongens en meisjes op 5% niveau. (P = 0,05); twee sterretjes (**) op 1% niveau (P = 0,01).
Gegevens over gebitsontwikkeling zijn zowel naar chronologische leeftijd gerangschikt als naar een dentaal ontwikkelingskenmerk (doorbraaktijd van een blijvend gebitselement). De leeftijden zijn in maanden en jaren weergegeven, met decimalen. Bij de jaren geeft het getal achter de komma tienden van een jaar weer, geen maanden.
 
2
* De twee blijvende snijtanden samen zijn volgens Nance boven 3,8 mm breder dan hun voorgangers, onder 3,0 mm. Met de hoektand erbij wordt het verschil boven 4,9 mm en onder 4,4 mm. De twee premolaren samen zijn boven 1,5 mm smaller dan hun voorgangers, onder 3,6 mm. Met de hoektand erbij zijn de drie blijvende gebitselementen samen boven 1,0 mm smaller dan hun voorgangers, onder 1,7 mm 238.
 
3
* In dit onderzoek kon niet de prevalentie van agenesie van derde molaren worden vastgesteld. Daarvoor waren de kinderen te jong. Uit ander onderzoek is gebleken dat derde molaren bij ±20% van de westerse bevolking niet worden aangelegd54.
 
Metagegevens
Titel
17 Numerieke en grafische informatie
Auteur
Prof. dr. F.P.G.M. van der Linden
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7532-5_17