Skip to main content
Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

16 Gezond blijven op het werk

Auteurs : Marieke van der Burgt, Els van Mechelen-Gevers

Gepubliceerd in: Inleiding in de gezondheidszorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Werk kan belastend of gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat mensen worden beschermd tegen schadelijke invloeden op het werk. Zowel personeel als werkgevers hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.
De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) verplicht werkgevers om voor goede werkomstandigheden te zorgen. Ze moeten hun werknemers beschermen tegen dingen die schadelijk zijn voor hun gezondheid, zoals fysieke belasting, straling en gevaarlijke stoffen. De tweede plicht die werkgevers op grond van de Arbowet hebben is verzuimbegeleiding. Ook moeten ze een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E of RIE) uitvoeren. De derde plicht van werkgevers is het aanstellen van een preventiemedewerker. Elke praktijk, instelling of bedrijf met vijftien of meer medewerkers moet een preventiemedewerker op de werkvloer hebben.
Behalve wetten zijn er ook afspraken of convenanten, richtlijnen, protocollen en werkinstructies om de gezondheid van werknemers te beschermen.
De overheid heeft regels opgesteld voor het gebruik van stralingsbronnen in het Besluit stralingsbescherming, zoals regels voor vergunningen en de plicht om beschermende maatregelen te nemen.
Om mensen te beschermen die werken met gevaarlijke stoffen, zijn er waarschuwingssymbolen op etiketten en lijsten met informatie over de stoffen ontwikkeld. Bovendien moet de werkgever beschermende maatregelen nemen. Ook voor het verwijderen van (gevaarlijk) afval gelden bepaalde regels.
Voor infectiepreventie heeft de Werkgroep Infectie Preventie (WIP) richtlijnen ontwikkeld.
Steeds meer bedrijven en instellingen doen mee aan projecten om de gezondheid van hun werknemers te bevorderen.
Een arbodienst helpt bij het gezond houden van werknemers en begeleiden van werknemers bij gezondheidsproblemen. Grote instellingen hebben vaak een eigen arbodienst. Kleinere instellingen, zoals een apotheek, huisarts- of tandartspraktijk, schakelen daarvoor een externe arbodienst in. Preventie is de belangrijkste taak van een arbodienst. Als iemand langer dan zes weken ziek is, moet de bedrijfsarts een plan van aanpak voor werkhervatting opstellen. Dat staat in de Wet poortwachter.
Toezicht op veilig werken wordt uitgeoefend door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Arbeidsinspectie en de Milieu-inspectie.
Voetnoten
1
(*SBA = Stichting Bedrijfsfonds Apotheken; TNO = Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek; WINAp = Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apothekers.)
 
Metagegevens
Titel
16 Gezond blijven op het werk
Auteurs
Marieke van der Burgt
Els van Mechelen-Gevers
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9166-0_16