Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

14 Vrijheidsbeperking: alleen in uiterste gevallen

Auteur : R. J. Schim van der Loeff-van Veen

Gepubliceerd in: Zorg voor de kwetsbare oudere

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Vrijheidsbeperking is het gedwongen inperken van de bewegingsvrijheid, vaak met als doel om letsel te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door fixatie van een patiënt met een Zweedse band (zie figuur 14.1) om te voorkomen dat de oudere gaat vallen. Fixatie betekent in dit geval ‘vastbinden’.
Literatuur
go back to reference CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Over de Wet BOPZ, de weg naar zorg, voorlichtingsfolder. Augustus 2008. CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Over de Wet BOPZ, de weg naar zorg, voorlichtingsfolder. Augustus 2008.
go back to reference Hamers JPH. Vrijheidsbeperking in verpleeghuizen. Verminder het gebruik van bedhekken. TVZ 2007;4:37. Hamers JPH. Vrijheidsbeperking in verpleeghuizen. Verminder het gebruik van bedhekken. TVZ 2007;4:37.
go back to reference Kruk T van der. Vrijheidsbeperking aan banden, rol van management cruciaal. TVZ 2009;2:23-6. Kruk T van der. Vrijheidsbeperking aan banden, rol van management cruciaal. TVZ 2009;2:23-6.
go back to reference Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. Het gebruik van vrijheidsbeperkende interventies in de zorg; een richtlijn voor verpleegkundigen en verzorgenden in een multidisciplinaire omgeving. 2004. Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. Het gebruik van vrijheidsbeperkende interventies in de zorg; een richtlijn voor verpleegkundigen en verzorgenden in een multidisciplinaire omgeving. 2004.
go back to reference Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Wet BOPZ voor verzorgenden en verpleegkundigen, begrippen en toepassingen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Brochure publieksvoorlichting, januari 2002. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Wet BOPZ voor verzorgenden en verpleegkundigen, begrippen en toepassingen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Brochure publieksvoorlichting, januari 2002.
go back to reference www.gpsvrijheid.nl. Voor ouderen thuis die neiging tot dwalen hebben kan de GPS Vrijheid keyschain mogelijk een hulpmiddel zijn. De oudere heeft een GPS-apparaatje in de kleding. Met de eigen computer, notebook of PDA kun je de oudere op elk moment traceren. www.​gpsvrijheid.​nl. Voor ouderen thuis die neiging tot dwalen hebben kan de GPS Vrijheid keyschain mogelijk een hulpmiddel zijn. De oudere heeft een GPS-apparaatje in de kleding. Met de eigen computer, notebook of PDA kun je de oudere op elk moment traceren.
go back to reference www.nu91.nl. De beroepsvereniging verpleging en verzorging spreekt zich uit voor vermindering van vrijheidsbeperking, maar is wel bezorgd over de voorwaarden waaronder verzorgenden dit voor elkaar moeten krijgen. www.​nu91.​nl. De beroepsvereniging verpleging en verzorging spreekt zich uit voor vermindering van vrijheidsbeperking, maar is wel bezorgd over de voorwaarden waaronder verzorgenden dit voor elkaar moeten krijgen.
go back to reference www.sting.nl. Sting, de beroepsvereniging voor verzorgenden, heeft samen met Actiz het leerprogramma ‘Bewust omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen’ ontwikkeld. www.​sting.​nl. Sting, de beroepsvereniging voor verzorgenden, heeft samen met Actiz het leerprogramma ‘Bewust omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen’ ontwikkeld.
Metagegevens
Titel
14 Vrijheidsbeperking: alleen in uiterste gevallen
Auteur
R. J. Schim van der Loeff-van Veen
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6942-3_14