Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

14 Genitaliën

Auteur : Leonie Ruettermann-Kwak

Gepubliceerd in: Plastische chirurgie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Binnen de plastische en reconstructieve chirurgie ziet men soms patiënten met bepaalde afwijkingen van de genitaliën. Ook de genitaliën vormen een gebied waar veel specialismen elkaar ontmoeten, zoals urologen, gynaecologen, oncologisch chirurgen en plastisch chirurgen. Ook de geslachtsaanpassing in het kader van genderdysforie is onderdeel van de plastische chirurgie aan de genitaliën.
Men spreekt van een persoon met genderdysforie wanneer het mentale geslacht (gender) niet overeenkomt met het fysieke geslacht. Hierin bestaan verschillende gradaties, van zich alleen willen kleden als het andere geslacht tot de wens tot een geslachtsaanpassing. De mensen die in aanmerking komen voor een geslachtsaanpassing worden begeleid door een zogenoemd genderteam, bestaande uit verschillende specialisten. Zij onderwerpen de potentiële patiënt aan een lang traject van (psychologische) onderzoeken en geven een hormoonbehandeling om de aanwezige ongewenste uiterlijke geslachtskenmerken te onderdrukken en de gewenste geslachtskenmerken te ontwikkelen. Daarop volgt een lange periode waarin de patiënt al geheel in de rol van het andere geslacht leeft (de Real Life Fase). Als dit sociale aanpassingstraject naar wens verloopt, wordt de pariënt doorverwezen naar de plastisch chirurg.
Operaties die worden uitgevoerd bij biologische mannen (transvrouwen) zijn een penisamputatie, een orchidectomie, een vaginaconstructie en eventueel een mamma-augmentatie. Bij biologische vrouwen (transmannen) kan men een mastectomie, uterusextirpatie en ovariëctomie (door de gynaecoloog) en een penisconstructie uitvoeren.
Genderchirurgie wordt in twee centra in Nederland uitgevoerd.
Metagegevens
Titel
14 Genitaliën
Auteur
Leonie Ruettermann-Kwak
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1181-1_14