Skip to main content
Top

2004 | OriginalPaper | Hoofdstuk

13 Reuk en smaak

Auteurs : E. Ch. Wolters, H. J. Groenewegen

Gepubliceerd in: Neurologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De stimuli voor de reuk- en smaakorganen zijn van chemische aard, in tegenstelling tot de fysische stimuli die aan het zien en het horen ten grondslag liggen. Met andere woorden, stoffen die in de mond leiden tot stimulatie van de smaakpapillen op de tong en het gehemelte, moeten oplosbaar zijn. Stoffen die reuksensaties teweegbrengen moeten gas- of dampvormig zijn om de reukreceptoren in de neus te bereiken.
Literatuur
go back to reference Bradley WG, Daroff RB, Fenichel GM, Marsden CD. Neurology in clinical practice. 3rd ed. Boston: Butterworth & Heinemann; 2000. Hoofdstuk 20. Bradley WG, Daroff RB, Fenichel GM, Marsden CD. Neurology in clinical practice. 3rd ed. Boston: Butterworth & Heinemann; 2000. Hoofdstuk 20.
go back to reference Brodal P. The central nervous system. Structure and function. 2nd ed. Oxford: Oxford University Press; 1998. Brodal P. The central nervous system. Structure and function. 2nd ed. Oxford: Oxford University Press; 1998.
go back to reference Heimer L. The human brain and spinal cord. Functional neuroanatomy and dissection guide. 2nd ed. New York: Springer; 1995. Heimer L. The human brain and spinal cord. Functional neuroanatomy and dissection guide. 2nd ed. New York: Springer; 1995.
go back to reference Kandel ER, Schwartz JH, Jessell TM. Principles of neural science. 4th ed. New York: McGraw-Hill; 2000. Hoofdstuk 32. Kandel ER, Schwartz JH, Jessell TM. Principles of neural science. 4th ed. New York: McGraw-Hill; 2000. Hoofdstuk 32.
go back to reference Zigmond MJ, Bloom FE, Landis SC, Roberts JL, Squire LR. Fundamental neuroscience. New York: Academic Press; 1999. Hoofdstuk 25. Zigmond MJ, Bloom FE, Landis SC, Roberts JL, Squire LR. Fundamental neuroscience. New York: Academic Press; 1999. Hoofdstuk 25.
Metagegevens
Titel
13 Reuk en smaak
Auteurs
E. Ch. Wolters
H. J. Groenewegen
Copyright
2004
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6364-3_13