Skip to main content
Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

13 Interpretatie van resultaten uit wetenschappelijk onderzoek

Auteurs : R.J.P.M. Scholten, A.P. Verhagen, R.W.J.G. Ostelo

Gepubliceerd in: Onderwijs in wetenschap

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Praktiserende paramedici nemen geen genoegen meer met p-waarden of de aanduiding wel of niet significant als zij de resultaten van een onderzoek willen beoordelen. Zij willen immers weten of een bepaalde behandeling inderdaad, klinisch relevant, beter is dan een andere behandeling. Om de klinische relevantie te kunnen beoordelen moet bekend zijn hoeveel de ene behandeling beter is dan de andere. De resultaten van onderzoek worden veelal weergegeven in effectmaten, ook wel associatiematen genoemd. Er zijn verschillende typen effectmaten. Welk type kan worden berekend, hangt af van het type onderzoek dat is uitgevoerd en van de uitkomstmaat die in het desbetreffende onderzoek wordt bestudeerd.
Literatuur
1.
go back to reference Offringa M, Assendelft WJJ, Scholten RJPM (red). Inleiding in evidence-based medicine. Klinisch handelen gebaseerd op bewijsmateriaal. Derde herziene druk. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2008. Offringa M, Assendelft WJJ, Scholten RJPM (red). Inleiding in evidence-based medicine. Klinisch handelen gebaseerd op bewijsmateriaal. Derde herziene druk. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2008.
2.
go back to reference Scholten RJPM. Dwalingen in de methodologie. XI. ‘Odds' en wat dies meer zij. Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:2452–4.PubMed Scholten RJPM. Dwalingen in de methodologie. XI. ‘Odds' en wat dies meer zij. Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:2452–4.PubMed
Metagegevens
Titel
13 Interpretatie van resultaten uit wetenschappelijk onderzoek
Auteurs
R.J.P.M. Scholten
A.P. Verhagen
R.W.J.G. Ostelo
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9168-4_13