Samenvatting
Een 59-jarige Nederlandse man werd nog tijdens zijn vakantie in India ziek. Op de derde dag van zijn ziekte komt hij terug naar Nederland en op de vijfde dag wordt hij opgenomen. Patiënt vertelt enkele uren na het eten van kreeft onwel te zijn geworden: hij werd misselijk, braakte, en had hevige, waterdunne diarree, die sindsdien dag en nacht aanhield en naar vis stonk (afbeelding 12a). Hij had een ‘goeddoorbakken’ kreeft gegeten in een restaurant in Kochi (of Cochin), gelegen aan de zuidwestkust van India. De geschatte defecatiefrequentie was 4-5 keer per dag en het volume 5-10 l per dag. Hij had geen temperatuurverhoging bemerkt. Vanaf de tweede dag heeft hij niets meer gegeten of gedronken en vanaf de derde dag heeft hij nauwelijks urineproductie gehad. Tot de vijfde dag braakte hij regelmatig. Daarna namen de klachten af. Het gewichtsverlies sinds het begin van zijn ziekte bedraagt 12 kg: hij woog voor zijn vakantie 82 kg.