Skip to main content
Top

2008 | OriginalPaper | Hoofdstuk

12

Auteur : dr. P.H.Th.J. Slee

Gepubliceerd in: Casuïstiek in de inwendige geneeskunde: medische vignetten

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een 59-jarige Nederlandse man werd nog tijdens zijn vakantie in India ziek. Op de derde dag van zijn ziekte komt hij terug naar Nederland en op de vijfde dag wordt hij opgenomen. Patiënt vertelt enkele uren na het eten van kreeft onwel te zijn geworden: hij werd misselijk, braakte, en had hevige, waterdunne diarree, die sindsdien dag en nacht aanhield en naar vis stonk (afbeelding 12a). Hij had een ‘goeddoorbakken’ kreeft gegeten in een restaurant in Kochi (of Cochin), gelegen aan de zuidwestkust van India. De geschatte defecatiefrequentie was 4-5 keer per dag en het volume 5-10 l per dag. Hij had geen temperatuurverhoging bemerkt. Vanaf de tweede dag heeft hij niets meer gegeten of gedronken en vanaf de derde dag heeft hij nauwelijks urineproductie gehad. Tot de vijfde dag braakte hij regelmatig. Daarna namen de klachten af. Het gewichtsverlies sinds het begin van zijn ziekte bedraagt 12 kg: hij woog voor zijn vakantie 82 kg.
Literatuur
go back to reference Zhu Y, Bruggen T van der, Jongh BM de, Meinders AJ, Slee PHThJ. Diarree na een bezoek aan India. Tijdschrift voor Infectieziekten 2006;1:248-51. Zhu Y, Bruggen T van der, Jongh BM de, Meinders AJ, Slee PHThJ. Diarree na een bezoek aan India. Tijdschrift voor Infectieziekten 2006;1:248-51.
Metagegevens
Titel
12
Auteur
dr. P.H.Th.J. Slee
Copyright
2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6596-8_12