Skip to main content
Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

12 Toetsende statistiek

Auteurs : M.W. Heymans, A.F. Lenssen, H.C.W. de Vet

Gepubliceerd in: Onderwijs in wetenschap

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk gaan we in op de verklarende of toetsende statistiek. In de verklarende statistiek wordt met behulp van statistische toetsen nagegaan in hoeverre hypothesen juist of onjuist zijn. Hypothesen kunnen geformuleerd worden op basis van de dagelijkse praktijkvoering van paramedici. Een therapeut kan bijvoorbeeld het idee krijgen dat een bepaalde behandeling tegen rugpijn, zoals oefentherapie, effectiever is dan massagetherapie, of dat meer vrouwen dan mannen artroseklachten hebben. Als de therapeut wil toetsen of deze verschillen ook ‘werkelijk’ aanwezig zijn of dat hij deze verschillen bij toeval aantrof in zijn patiëntengroep, maakt hij gebruik van de toetsende statistiek. Vrijwel alle statistische toetsen zijn gebaseerd op een breuk met in de teller een maat voor de grootte van het effect en in de noemer een maat voor de spreiding. Een aantal belangrijke statistische toetsen wordt in dit hoofdstuk toegelicht.
Literatuur
go back to reference Altman DG. Practical statistics for medical research. Londen: Chapman & Hall/CRC; 1999. Altman DG. Practical statistics for medical research. Londen: Chapman & Hall/CRC; 1999.
go back to reference Slotboom A. Statistiek in woorden. Groningen: Wolters-Noordhoff; 2008. Slotboom A. Statistiek in woorden. Groningen: Wolters-Noordhoff; 2008.
go back to reference Twisk JW. Inleiding in de toegepaste biostatistiek. Maarssen: Reed Business; 2010. Twisk JW. Inleiding in de toegepaste biostatistiek. Maarssen: Reed Business; 2010.
Metagegevens
Titel
12 Toetsende statistiek
Auteurs
M.W. Heymans
A.F. Lenssen
H.C.W. de Vet
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9168-4_12