Skip to main content
Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

11 Werkbegeleiding geven

Auteur : Wupke Boog

Gepubliceerd in: Verpleegkunde voor mbo

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het leren van het vak van verpleegkundige vindt voor een belangrijk deel plaats in de praktijk. Naast de zorg voor zorgvragers, hebben afgestudeerde verpleegkundigen de taak om leerlingen die het vak willen leren, te begeleiden in hun leerproces. In dit hoofdstuk gaan we daarom in op het geven van werkbegeleiding aan leerlingen die in het praktijkdeel van de opleiding tot (mbo-)verpleegkundige zitten. Om te beginnen lichten we toe wat werkbegeleiding inhoudt en welke andere vormen van begeleiding er zijn bij het leren in de praktijk. Werkbegeleiding geven gebeurt, net als het verplegen, op een methodische wijze. We vergelijken het proces van werkbegeleiding met het verpleegkundig proces. Ook gaan we in op competentiegericht onderwijs. Wat betekent dat voor het werk van werkbegeleiders? In het tweede deel van dit hoofdstuk gaan we in op de verschillende rollen die een werkbegeleider heeft: die van organisator, opleider, begeleider en beoordelaar.
Literatuur
go back to reference Boog, W., Jong, J.H.J. de, & amp; Kerstens, J.A.M. (2002). Inleiding in de verpleegkunde en aspecten van de verpleegkundige beroepsuitoefening. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Boog, W., Jong, J.H.J. de, & amp; Kerstens, J.A.M. (2002). Inleiding in de verpleegkunde en aspecten van de verpleegkundige beroepsuitoefening. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
go back to reference Grotendorst, A. e.a. (2006).Bekwaamheid op de proef gesteld. Perspectieven op competentiegericht beoordelen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Grotendorst, A. e.a. (2006).Bekwaamheid op de proef gesteld. Perspectieven op competentiegericht beoordelen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
go back to reference Halem, H. van;Stuur, T. (2008).Werkbegeleiding in zorg en welzijn. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Halem, H. van;Stuur, T. (2008).Werkbegeleiding in zorg en welzijn. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
go back to reference Koetsenruijter, R., & amp; Heide, W. van der (2008).Reflecteren. Handvatten voor verpleegkundigen. Den Haag: Lemma. Koetsenruijter, R., & amp; Heide, W. van der (2008).Reflecteren. Handvatten voor verpleegkundigen. Den Haag: Lemma.
go back to reference Manneke, A. (2003).Leerlingbegeleiding in de gezondheidszorg. Soest: Nelissen. Manneke, A. (2003).Leerlingbegeleiding in de gezondheidszorg. Soest: Nelissen.
Metagegevens
Titel
11 Werkbegeleiding geven
Auteur
Wupke Boog
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9231-5_11