Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

11 Mammae

Auteur : Leonie Ruettermann-Kwak

Gepubliceerd in: Plastische chirurgie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Borsten hebben een belangrijke sociaal-psychologische functie. Naast het gevoel van vrouw-zijnspelen daarbij ook aspecten een rol als het kunnen voeden van baby’s en erotiek. Een afwijkende vorm en vooral ook het moeten missen van een borst na een amputatie kunnen een grote psychische invloed hebben, niet in de laatste plaats door de reactie van de omgeving.
Operatie-indicaties voor mammachirurgie en de mogelijkheden zijn:
  • hypertrofie: mammareductie (borstverkleining); asymmetrie: mammareductie van de grote borst of augmentatie van de kleine borst; hypoplasie of aplasie; augmentatie of lipofilling; ptosis: mastopexie (borstlift), ptosiscorrectie;
  • na mamma-amputatie: mammareconstructie met een mamma-implantaat of eerst een tissue expander, transpositielap (m. latissimus dorsi, waarbij meestal aanvullend een implantaat nodig is, m. rectus abdominis) of een vrije gerevasculariseerde lap (vrije transverse rectus abdominis muscle flap (TRAM), deep inferior epigastric perforator flap (DIEP), superior/inferior gluteal artery perforator flap (S/IGAP), of transverse musculus gracilis flap (TMG)).
De reconstructie van tepel en tepelhof vindt meestal in een latere sessie plaats. Dit kan door middel van een full thickness skin graft (FTSG) en/of tatoeage. Elke operatie heeft zijn specifieke aandachtspunten met betrekking tot positionering (rugligging, zijligging, strandstoelpositie) en benodigdheden. Bij implantaten en tissue expanders dient volgens strenge OK-regels te worden gewerkt om postoperatieve wondinfecties te voorkomen. Men brengt immers lichaamsvreemd materiaal in. Een mammareconstructie door middel van een DIEP, I/SGAP of TMG-lap is een combinatie van ‘grovere’ chirurgie en microchirurgie. Dit vergt flexibiliteit en inlevingsvermogen van de operatieassistent.
Metagegevens
Titel
11 Mammae
Auteur
Leonie Ruettermann-Kwak
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1181-1_11